Почна бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров

DenNews.bg
09.06.2020
размер на текста:

На 75-годишна възраст е починал бившият председател на Българската академия на науките (БАН) академик Стефан Воденичаров.
Той става председател на БАН с 4-годишен мандат на 3 декември 2012 г. Бил е зам.-директор и ръководител научна секция "Технологии и системи за защита" в Института по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски" с Център по хидро- и аеродинамика (ИМСТЦХ) към БАН.
Политическата му кариера тръгва през 2008 г., когато е избран за председател на Съвет по икономическа политика към Българската стопанска камара.
Стефан Воденичаров оглавява и дава името си на инициативния комитет на левицата за изграждане на АЕЦ, който събира подписите, представени в НС, за провеждане на референдума на 27 януари 2013 г.
След като на 28 януари 2013 г. Сергей Игнатов подава оставка като министър на образованието, младежта и науката, Стефан Воденичаров е предложен за министър.
Воденичаров е бил доктор, доцент, професор, академик и участвал в 2 работни срещи на НАТО за върхови научни изследвания, директор на Организационния комитет.
Стефан Воденичаров има Орден "Стара планина", почетен медал на Министерство на отбраната "Свети Георги" - I степен с мечове за заслуги към отбраната на страната, почетен знак "Марин Дринов" за значителни заслуги към БАН, член на Македонската академия на науките и изкуствата, почетен гражданин на София, "Доктор Хонорис Кауза" на Технически университет - Варна.

Премиерът Бойко Борисов изрази първи съболезнования: "Бог да прости академик Стефан Воденичаров. Изказвам най-искрените си съболезнования към семейството и близките му".
От БАН също изразиха прискърбие: "Българската академия на науките с дълбоко прискърбие съобщава, че на 8 юни 2020 г., на 75-годишна възраст почина академик Стефан Воденичаров, председател на БАН в периода 2012 - 2016 г., министър на образованието и науката (2013 г.), директор на Института по металознание, съоръжения и технологии с Център по хидро- и аеродинамика към БАН (2007 - 2012 г.), председател на Общото събрание на БАН (2008 - 2012 г.).
Поклонението ще се състои на 11.06.2020 г. (четвъртък) от 11.00 ч. в Големия салон на БАН (ул. "15-ти ноември").

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети