Московчани ще излизат свободно от домовете си от утре

DenNews.bg
08.06.2020
размер на текста:

Москва отменя пропускателният режим и режимът на самоизолация от утре (9 юни). Това обяви кметът на руската столица Сергей Собянин.
Всички жители на руската столица, включително онези над 65-годишна възраст и страдащи от хронични заболявания, ще могат да излизат навън без ограничения, да си вършат работата и да посещават обществени места.
Собянин подчерта, че въведените мерки са позволили да се избегне "експлозивен характер на епидемията, осигуриха масово тестване и оказване на медицинска помощ на болните".
"Вече няколко седмици бавно, но сигурно епидемията утихва. Броят на новозаразените намалява, повече хора са изписвани от болниците, отколкото постъпват нови. Всъщност Москва се връща към нормалния си ритъм на живот. Всички основни ограничения - при спазване на епидемиологичната безопасност и като се вземат предвид санитарните мерки - ще бъдат премахнати през юни", увери градоначалникът.
От 9 юни възобновяват дейността си услугите за споделяне на автомобили, фризьорски салони, салони за красота, фотоателиета, ветеринарни клиники, бюрата по труда, обществени организации, кино и звукозаписни студия, научни институти.
От 16 юни ще започнат да работят библиотеки, музеи, изложбени зали и зоологически градини (те могат да бъдат посещавани чрез електронни билети), офиси за недвижими имоти, услуги за отдаване под наем, рекламни, консултантски и други агенции. Също така ще заработят и летните тераси.
От 23 юни може да бъде разрешено използването на люлки, улични уреди за тренировки и пейки, както и да се посещават фитнес зали, басейни, солариуми, бани, сауни, спортни площадки, ресторанти, кафенета, барове и други заведения за обществено хранене.

Кметът на Москва подчерта, че времето за премахване на ограниченията в столицата може да бъде променено, като се вземе предвид конкретната епидемиологична ситуация.
Режимът на всеобща самоизолация в Москва и много други руски райони беше обявен в края на март. Напускането на апартамента беше позволено само за спешна медицинска помощ и други директни заплахи за живота и здравето, отиване до най-близките магазини и аптеки, разходка на домашни любимци и изнасяне на боклука. Освен това можеше да се ходи и на работа.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети