Огнище на коронавирус във фабрика в Доспат-48 са положителните проби към момента

DenNews.bg
08.06.2020
размер на текста:

Общо 48 работници от фабриката за детски играчки в Доспат са с положителни проби за коронавирус, съобщиха актуализираните данни от Регионалната здравна инспекция в Смолян. По-рано, при първите 40 проби бяха установени 17 положителни.
Новите случаи на заразата са станали известни преди минути и бяха оповестени на брифинг на Областния съвет. Пробите са установени при масово изследване на работещите в предприятието.
Данните са извън отчетените тази сутрин от Националната информационна система нови 16 потвърдени случая на коронавирус в страната - там като новорегистрирани от Пазарджик (областта, в която е Сърница), бяха отчетени само 2 случая.
Заразените служители ще бъдат в домашна изолация за 28 дни под наблюдение на личните им лекари.
От РЗИ смятат, че заразата е тръгнала от Сърница, след което са инфектирани и работещи във фабриката в Доспат. На управителя вероятно ще бъде предписано да бъде преустановена работата в цеха, уточняват от здравната инспекция.
Около 220 души работят в предприятието в Доспат, като голяма част от тях са от съседни села, включително и от Сърница. В родопското градче положителните проби са над 30, а кметът на Доспат Елин Радев коментира, че много от жените, които са идвали от Сърница, сутринта преди да минат през термометрите в предприятието в Доспат, са „взимали по едно аналгинче, за да не отчитат термометрите и да бъдат допускани до работа“.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети