Съдия в Дупница определи като неморална сделка между прокуратурата и подсъдим за отстъпване срещу свобода на мотор в полза на държавата

DenNews.bg
08.06.2020
размер на текста:

Районен съд – Дупница, под председателството на съдия Мая Гиздова не уважи направено искане за одобряване на споразумение между Районна прокуратура и обвиняемия Кирил К., с което освен наложеното му условно наказание „лишаване от свобода“, за управление на мотоциклет без регистрационни табели и след употреба на алкохол, с концентрация над 1,2 промила, се предвиждаше и отнемане на вещественото доказателство- мотоциклет „Симсон“, но без да е посочено основанието за това. Съдът прекрати производството по делото и го върна на прокуратурата.

В разпоредбата на чл. 53, ал.1 и ал.2 от НК са описани вещите, които се отнемат в полза на държавата, независимо от наказателната отговорност. Настоящият съдебен състав счита, че отнемането на въпросното ППС / пътно превозно средство / не попада в нито една от хипотезите на посочените по-горе алинеи, тъй като същият не е бил предназначен, не е послужил и не е бил предмет на престъплението, с оглед на което съдът счита, че така внесеното от страна на РП - Дупница споразумение противоречи, както на закона, така и на морала, поради което определи – Не уважава така направеното искане за одобряване на сключеното споразумение.
Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети