Градският съвет на Минеаполис взе решение за разпускане на полицията

DenNews.bg
08.06.2020
размер на текста:

 Мнозинството в съвета на град Минеаполис обеща да разпусне местната полиция - сериозна реформа на фона на националните протести вследствие на смъртта на Джордж Флойд през май, информира Би Би Си. Деветима от 13-те съветници обявиха "нов модел на обществена безопасност", който ще бъде създаден в града, където полицията е обвинявана в расизъм.

По-рано кметът Джейкъб Фрай се обяви против реформата, с което си спечели освиркванията на протестиращите.

Активистите, които от години се борят за такава промяна, определиха развитието като преломен момент.

Смъртта на Флойд в ръцете на полицията предизвика масови протести срещу расизма и полицейския произвол. Наложените допълнителни мерки за опазване на обществения ред в страната бяха отменени вчера след успокояване на ситуацията.


Днес хиляди хора се очакват да се съберат за поклонение пред тленните останки на Флойд в Хюстън, родния му град в Тексас. Погребението е насрочено за вторник.

Председателят на съвета Лиса Бендър обяви, че ще гласуват реформа, защото "съществуващата полицейска система и система за обществена безопасност не поддържат нашите общности в безопасност".

Бендър добави, че ще обсъдят подробностите на плана за реформа и подчерта, че ще се опита да пренасочи финансирането за полицията към стратегии за опазване на обществения ред.

Градският съвет вече гласува редица промени в правоприлагането, включително забрани душенето и притискането на врата от служителите на реда.

Протестите в САЩ започнаха в края на май след убийството на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд. Той беше задържан по подозрение в използване на фалшива банкнота. Невъоръжен и проснат на земята с белезници, Флойд молеше служител на реда да му позволи да диша, докато полицаят притискаше коляното си във врата му. Видео показва как Флойд се оплаква, че изпитва болка и не може да диша. Малко след това умира.

Арестуваният полицай Дерек Шовин е обвинен в убийство. Именно Шовин държа коляното си върху врата на Флойд. Стана ясно Шовин получава по-тежко обвинение - в убийство втора степен. По-рано беше обвинен в убийство трета степен и непредумишлено убийство втора степен. Други трима полицаи също са с обвинения.

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети