СЗО отново се залута, отново горещо препоръчва носенето на маски

DenNews.bg
06.06.2020
размер на текста:

Световната здравна организация рязко промени отношението си към препоръките за използване на предпазни средства и най-вече на носенето на маски, като публикува нови разпоредби, в които съветва това да се прави в случай на силно разпространение на новия коронавирус и ако е трудно да се поддържа физическа дистанция.

СЗО съветва правителствата да насърчават обществеността да носи маски, когато разпространението на вируса е голямо и спазването на физическата дистанция е трудно.

Препоръките са за използването на маски в обществения транспорт, в магазините и на други затворени или често посещавани места. Препоръката се отнася е за лица над 60 години и лица с предишни и хронични заболявания, когато не могат да осигурят за себе си физическа дистанция. СЗО подчертава, че маската не трябва да създава измамно чувство за защита. "Съветваме правителствата да насърчават хората да носят маски, и то маски от плат, т.е. немедицински маски", каза в интервю за Ройтерс водещият технически експерт на СЗО по Ковид-19 Мария ван Керкхов. По думите на Керкхов организацията разполага с нови научни открития.

Сега имаме доказателства, че ако това се прави по правилния начин, то може да осигури бариера...за потенциално заразни капчици", каза и Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от ТАСС.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети