Ердоган иска „Св. София“ да стане действаща джамия

DenNews.bg
05.06.2020
размер на текста:

Президентът на Турция Реджеп Ердоган е възложил на свои сътрудници в правителството да проведат цялостно проучване по въпроса за преобразуването на музей "Света София" в джамия. Това съобщава турското издание Hürriyet Daily News, цитирано от агенция "Фокус". 

"Проведете проучване, тогава ще направим оценка и ще поговорим за всичко. Туристите ще могат да посещават "Света София", ако стане джамия. Както това се случва със Синята джамия - "Султан Ахмед" (в Истанбул - бел. ред.). Това трябва да се реши от нашата нация", каза турският лидер на среща на главния съвет на Партията на справедливостта и развитието (ПСР).
Президентът разпоредил помощниците си да не бързат и да изучат добре този проблем.
Припомняме, че на 29 май в "Света София" беше извършена мюсюлманска церемония в чест на завладяването на Константинопол, сега Истанбул. Властите в Гърция заявиха, че това действие обижда международната общност и религиозните чувства на християните по света.
Църквата "Света София" е превърната в джамия след завладяването на Константинопол от Османската империя през 1453 г., а през 1935 г. е преобразувана в музей. През 1985 г. тя е включена в списъка на ЮНЕСКО за обектите от световно културно наследство. През март 2019 г. турският лидер говори за възможността да промени статута на "Света София" и да я превърне отново в джамия, така че тя да може да бъде посещавана безплатно. Тогава Гръцкото външно министерство заяви, че Атина смята това за обида както за християните, така и за международната общност.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети