Доверието към шведското правителство пада заради лошо справяне с коронавируса

DenNews.bg
04.06.2020
размер на текста:

 Доверието в способностите на правителството и здравните власти на Швеция да се справят с новия коронавирус намалява на фона на растящо притеснение заради високата смъртност.

Решението на Швеция да не наложи блокада за разлика от повечето европейски държави се подкрепя от населението, но през последните седмици критиките се увеличиха заради по-високата смъртност от коронавируса в сравнение със съседните скандинавски държави. Процентът на тези, които се доверяват на способностите на правителството да се справи с вируса, падна до 45 на сто през юни в сравнение с 63 на сто през април, показва ново социологическо проучване на Novus за телевизия SVT, предаде "Ройтерс".

Доверието към Агенцията за обществено здраве на Швеция, която води кампанията за социална дистанция и спазване на хигиена, също спадна до 65% от 73 на сто.

Отделно проучване на Demoskop за всекидневника Aftonbladet сочи, че доверието е намаляло от 65% през април до 55% днес. В Швеция жертвите на коронавируса са повече от 4500 души.

Според публикация в Ourworldindata.com броят на починалите от коронавирус в Швеция е най-високият в света на глава от населението за периода от седем дни до 2 юни. Падат се по 5,29 починали на милион на ден в сравнение с 4,48 във Великобритания.

Вчера архитектът на стратегията в борбата срещу вируса в Швеция Андерс Тегнел призна, че имат твърде много починали.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети