Грижи за жена и 3 деца донесоха свобода на бобовдолец, пребил свой съгражданин

DenNews.bg
04.06.2020
размер на текста:

Районен съд – Дупница под председателството на съдия Светла Пейчева измени от „Домашен арест“ в „Парична гаранция“, в размер на 300 лв. мярката за неотклонение на обвиняем за нанасяне на телесна повреда, след побой по време на Великденските празници в Бобов дол. Чрез адвоката си, Валентин И. бе отправил молба към съда за по- лека мярка за неотклонение. Първоначално, РС – Дупница определи мярка „Задържане под стража“ за обвиняемия, на 22.04.2020 година, която бе обжалвана и променена в „Домашен арест“ от Окръжен съд – Кюстендил, на 29.04.2020 година.
Към настоящия етап по делото не е изготвена съдебномедицинска експертиза, но предвид описанието още в самия ден на постъпването на пострадалия свидетел в болница, че няма фрактура на черепа може да се направи обоснован извод, че евентуално работното обвинение ще претърпи преквалификация на деянието, което е в прерогативите на представителя на държавното обвинение, в лицето на наблюдаващия прокурор.
Свидетелката А. М., която бе разпитана по време на заседанието, каза че има три деца и живее на съпружески начала с обвиняемия, не работи и разчита за издръжката им на него. Той е работил, до преди постановяване на мярката за неотклонение, като строител. В момента семейството живее без електричество, тъй като същото е прекъснато от „ЧЕЗ Разпределение”, са неплатени сметки. По делото са представени писмени доказателства, че бащата на обвиняемия е в тежко здравословно състояние, което обстоятелство е отчето и от Окръжен съд, и е променена мярката за неотклонение в „домашен арест”, за да може обвиняемият да полага грижи за баща си, който живее при тях. Съдът счита, че не е налице предпоставката обвиняемият да се укрие от разследващите органи. Що се касае до обстоятелството, че обвиняемият може да извърши ново престъпление, съдът счита, че вземането на една по-лека мярка от „домашен арест” би изиграла ролята си, тъй като целта на мярката за неотклонение не се състои в това да бъде изтърпяно предварително наказание от обвиняемия. Същият е запознат с санкцията, предвидена в Закона в случай, че възпрепятства разкриването на престъплението, се посочва в мотивите на съдия Пейчева.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети