Граждани отвръщат на безобразията срещу природата с протест тази вечер

DenNews.bg
03.06.2020
размер на текста:

Безобразията срещу природата и то в защитени зони, които депутати от Обединени патриоти опитват да прокарат като законови промени, преляха чашата на търпението-граждани ще отговорят с протест тази вечер в столицата, въпреки мерките заради коронавируса, които макар и облекчени все още са в сила.
Протестът е против промените в Закона за биологичното разнообразие, които ще отнемат гласа на науката, общините, неправителствените организации, бизнеса и гражданите в решенията за защитените зони в националните и природни паркове от мрежата НАТУРА 2000, давайки пълната власт само и единствено на екоминистерството и регионалните му дирекции.

Вторият повод за недоволството е строежът на хотел в защитената зона на плажа Алепу, който строеж се представя като укрепителни мерки, а досегашните проверки от страна на институциите не видяха проблем в изникването на многоетажна сграда там.

Протестът ще започне в 18:30 часа пред Народното събрание.

„Носете си маски - да покажем, че сме отговорни и че искат да ни затворят устата! Спазвайте 2 метра разстояние един от друг - да ни видят отдалеч!“, призовават организаторите на събитието.

„Управляващите казват, че случващото се на Алепу е укрепване на бряг и всичко е законно!

А всъщност се строи огромен хотел на брега на морето, където е забранено, в зона от НАТУРА 2000 и на ръба на защитената територия Блато Алепу!

И ако това ви се струва нагло, пригответе се за още. Защото:

- Днес или утре Народното събрание ще гласува изменения в Закона за биологичното разнообразие, подготвени от задържания бивш екоминистър Нено Димов и внесени от сегашния екоминистър Емил Димитров-Ревизоро.

Екоминистерството така и не разбра за 20 години, че мрежата Натура 2000 е предназначена за опазване на природата, а не за поръчки на приятелски фирми да пишат документи и да изливат ненужен бетон или за назначаване на политически привърженици на държавната работа", казват още организаторите от Коалиция "За да остане природата в България".

 

ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК КАКВО ВСЪЩНОСТ ЦЕЛЯТ ПРОМЕНИТЕ 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети