Бивш френски министър и съпругата му получиха условни присъди за фиктивни назначения

DenNews.bg
29.06.2020
размер на текста:

 Френски съд осъди бившия премиер Франсоа Фийон и съпругата му Пенелопе по обвинения във фиктивни назначения, съобщават АФП и други медии.

Фийон получи присъда от пет години затвор, с три години условно. Съпругата му също е призната за виновна. Тя получава тригодишна условна присъда, според решението на съда в Париж. Двамата трябва да платят и глоба от 375 000 евро. Фийон не може да участва на избори през следващите 10 г. Защитата на бившия министър-председател обяви, че ще обжалва присъдата.

Фийон и съпругата му Пенелопе бяха разследвани за фиктивни назначения. Разследването беше предшествано от множество информации, че Фийон е уредил съпругата и децата си да получават заплащане за работа, която в действителност не са изпълнявали. Скандалът провали президентската кампания на бившия министър-председател през 2017 г. след публикацията на френското издание "Canard Enchaine", че след 2000 г. Фийон като депутат фиктивно е назначил съпругата си Пенелопе за своя сътрудничка, за което тя е получила стотици хиляди евро. Сатиричният вестник писа, че Фийон е наел две от петте си деца като парламентарни асистенти, докато е бил сенатор. Те са спечелили общо 84 000 евро между 2005 и 2007 г.

65-годишният Фийон е обвинен в злоупотреба с държавни средства, конспирация и укриване на информация за финансовата си ситуация пред властите. Той можеше да получи максимална присъда от 10 г. затвор и глоба от 1 милион евро. Съпругата му е обвинена, че не е съобщила на властите за злоупотреба с държавни средства.

Фийон беше премиер при президента Никола Саркози от 2007 до 2012 г. Преди да избухне скандалът той беше фаворит за държавен глава на страната.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети