Снимки на багер на Седемте езера предизвика вълна от възмущение

DenNews.bg
29.06.2020
размер на текста:

Снимки на багер, работещ в непосредствена близост до езерото Бъбрека на Седемте рилски езера предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи.
Снимките бяха качени от очевидката Милена Костадинова в събота, 27 юни.
Снимките предизвикаха вълна негативни коментари както за това как багерът се е качил в Националния парк, така и дали има извършена Оценка за въздействие върху околната среда за дейностите.


Оказва се, че строителните дейности включват ремонт на 8570 метра пътеките в района на Седемте езера чрез изграждане на:
- 7 944 кв.м каменна настилка, включително от каменни плочи
- 166 кв.м. дървени мостчета
- 995 метра дървени парапети
- 740 л.м. отводнителни канавки
- 22 броя указателни табели
- цветна маркировка
В заданието е отбелязано, че при проектирането може да се включат и други дейности, а общата стойност на дейностите е 3 042 773, 16 лева.
Идеята на проекта е да се създадат пътеки, които да се единствени трасета за движение на туристите, за да се минимизират щетите за защитената природа.
Днес директорът на НП „Рила“ Красимир Андонов обясни, че багерът се е включил само за малка част от проекта, иначе се работи ръчно.
„Няма да се разкопава, няма да се разорава. Това са спекулации. В района стартира проект за укрепване на туристическите пътеки, поставяне на дървени парапети и борба с ерозия. През юли и август има голям туристически поток. По принцип се работи ръчно. Този багер се наложи да обработи малък участък", каза Андонов.
Борбата с ерозията, причинявана от множеството туристи, които заливат планината след изграждане на лифта, както и ограничаване на безконтролното движение и тъпкане на флората в района на защитената местност, са повече от необходими. Такъв подход-за изграждане на пътеки-се прилага отдавна на други места по света, именно за да се гарантира, че туристите ще се движат само по подсилените трасета и няма да нанасят щети на природата.
Въпросът тук обаче е дали по време на дейностите и придвижването на багера из националния парк също не се нанасят щети на природата. Други съмнения са дали натрупаният чакъл няма да се свлече в защитеното езеро при по-обилен дъжд.

 

 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети