Прокуратурата се самосезира за скандалните разкрития на дупнишки бизнесмен

DenNews.bg
26.06.2020
размер на текста:

Софийска градска прокуратура се самосезира във връзка с интервюто на бизнесмена Илия Златанов, собственик на асансьорния завод в Дупница.
От пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че по случая е образувана прокурорска преписка, по която ще извърши проверка на всички факти и обстоятелства, изнесени в интервюто от И.З. (б.ред. в съобщението на прокуратурата името на бизнесмена е изписано само с инициали).
Става въпрос за интервю на Антикорупционния фонд с Илия Златанов, в което той обяснява машинациите, чрез които е направен опит да му се отнеме бизнеса му -групата "Изамет", производител на асансьори.
Мажоритарният собственик Илия Златанов разказва как известно време е подавал сигнали до институциите в опит да намери подкрепа, но никой не му обръща внимание.
В разказа си Илия Златанов обяснява за връзки между бившия следовател Петър Петров - Петьо Еврото, Делян Пеевски, като намесва и институциите НАП и специализираната прокуратура.
Петьо Петров бе шеф на специализирания следствен отдел до 2016 година, а Висшият съдебен съвет гласува оттеглянето му по спорен начин. Сега Петров е адвокат.
В интервюто Златанов казва, че след семеен конфликт остава извън владение на семейния си бизнес - производство на асансьори. Негов съсед му предлага да го срещне с човек, който може да му реши проблемите - Петьо Еврото - в ресторант "Осемте джуджета" на ул. "Шандор Петьофи", в близост от НДК. "Малко е скъпчия, но ще ти реши проблемите", казал му съседът. След поредица от срещи, по думите на Златанов, следва светкавична прокурорска акция, в която от фирмата са иззети 35 кг злато и над 500 000 евро. Златанов казва, че сделката с Петьо Еврото била той да си получи част от имуществото, като голям дял остане за адвоката. Било му предложено и да продължи да развива асансьорния си бизнес още две години, а впоследствие да се пенсионира и да го преотстъпи срещу финансова компенсация. Съгласявайки се на всички тези условия, защото "по-добре врабче в ръката, отколкото щъркел в небето", накрая той се оказал изнудван да подпише, че се отказва от всичко срещу заплахата, че в противен случай синът му, към онзи момент в ареста с бъбречна недостатъчност, няма да получи животоспасяващо лечение. Бягайки от България в неназована страна на 12 април, Златанов решава да даде гласност на случая.

Резултатите от проверката ще бъдат анализирани относно наличието на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер за образуване на досъдебно производство, посочват от Софийска градска прокуратура.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети