Арестуваха шефът на отдел „Наркотици“ в ГДБОП, който е носител на испански орден за полицейски заслуги

DenNews.bg
26.06.2020
размер на текста:

Двама висши служители на ГДБОП са арестувани, като единият от тях е шефът на отдел "Наркотици". Арестуван е и трети-служител на МВР, който не е ръководен кадър, заяви на извънреден брифинг главният прокурор Иван Гешев.
Арестите са започнали след 17 часа вчера и са свързани с открити наскоро големи количества наркотици. Операцията е реализирана от Специализираната прокуратура и Дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР.
Към момента продължават обиските на множество обекти и жилища. Предмет на разследване е дейност на организирана престъпна група, занимаваща се основна с подкупи и упражняване на логистика, помощ, чадър върху дейността на организирани престъпни групи, занимаващи се и с наркотрафик, и разпространение на наркотици не само на територията на България.
„Тези длъжностни лица са най-висшите ръководители за противодействие на наркотиците“, коментира Гешев.
Той посочи, че отдавна познава арестувания началник на отдел "Наркотици" в ГДБОП. Това е комисар Цветан Панков, който само преди няколко месеца бе награден от испанския посланик у нас Алехандро Поланко с Орден за полицейски заслуги - Бял кръст. Другият задържан е Кирил Ванков, който е шеф на сектор в отдел "Наркотици".
Главният прокурор обяви, че към момента не може да изнася данни за акцията, тъй като тече разследване.
"Когато обаче имаме обстоятелства и факти, които можем да споделим, няма да се притесним и ще говорим открито пред българските граждани. Прокуратурата и Министерството на вътрешните работи са и продължават да са безкомпромисни към всякакви случаи. И не прави разлика на база на това кой нарушава закона и от коя институция. В интерес на българските граждани е самите ние да си изчистим къщичката", заяви Иван Гешев.
"Работата ни е да бъдем безкомпромисни към всеки, който извършва нарушения или престъпления. Нашата работа не е решаване на кадрови проблеми в други структури", заяви още той, а по-рано в Туитър написа: "Времето на недосегаемите свърши. Независимо къде и още по-малко, ако се отнася до най-висшия служител за борба с наркотрафика".

Вътрешният министър Младен Маринов допълни, че е разпоредил на професионалното ръководство на главния секретар да се направи анализ на ГДБОП, основно на дейността на трафика и разпространението на наркотици.
"Да обсъдим с премиера и да вземем решение за промени в структурата и кадровия състав, за да изчистим името на дирекцията и на служителите, които работят там", каза Маринов.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети