САЩ с по-тежки обвинения към Асандж

DenNews.bg
25.06.2020
размер на текста:

Министерството на правосъдието на САЩ подсили случая срещу основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж. Ведомството обяви, че разполага с нови доказателства, че Асандж е набирал хакери и е организирал заговор за проникване в компютърни системи, информира АФП.
В САЩ срещу Асадндж са повдигнати 18 обвинения, като последните не прибавят нови, а подсилват съществуващите.
Правосъдното министерство актуализира обвинителния акт, в който се отбелязва, че Асандж е конспирирал с лица от хакерските групи LulzSec и Anonymous. Пояснява се, че основателят на "Уикилийкс" е получил "неразрешен достъп до компютърната система на правителството на държава от НАТО".
Асандж е обвинен в шпионаж с разкриването на секретни документи през 2010 г., свързани с американските военни кампании в Афганистан и Ирак.
Вашингтон твърди, че 48-годишният австралиец е помогнал на аналитика от разузнаването на САЩ Челси Манинг да открадне документи, които впоследствие са разпространени в интернет, довело до разкриване на конфиденциални източници по света.
От "Уикилийкс" написаха в "Туитър", че новите доказателства в обвинителния акт срещу Асандж са още един жалък опит на правосъдното министерство да излъже обществеността.
В момента Асандж е в затвора "Белмарш" в Южен Лондон. Той се бори срещу молба на САЩ за екстрадирането му.
Асандж се укриваше в еквадорското посолство в Лондон от 2012 г., след като наруши гаранция, за да избегне наказателно преследване в Швеция, но беше изкаран от сградата на дипломатическата мисия и арестуван през миналата година.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети