Външно препоръчва да пътуваме директно към страните от ЕС, а не с транзитни полети през трети страни

DenNews.bg
23.06.2020
размер на текста:

От министерство на външните работи (МВнР ) препоръчват на българите, пътуващи от България към страни от ЕС и Шенгенското пространство, да не използват транзитни полети през трети страни, а директни линии в рамките на ЕС.
Отправените препоръки са във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави - членки на Европейския съюз.
Това съобщават от Българското външно министерство (МВнР). Дори властите на съответната трета страна да не са наложили ограничения за пътуване на български граждани, някои авиокомпании поставят допълнителни условия за доказване целта на пътуването през трети страни към страни от ЕС.
При възникнали трудности в такива ситуации ролята на дипломатическите и консулските ни представителства е ограничена, като сънародниците ни имат възможност да потърсят правата си пред авиокомпанията по съдебен път.
"Препоръчваме на българските граждани, планиращи пътуване, предварително да проверяват чрез дипломатическите и консулските ни представителства условията за транзит и граничен контрол през трети страни към държави от ЕС. Актуална информация за ограничителните мерки и граничния контрол в страните от Европа може да бъде открита в рубриката „Пътувам за…“ на интернет сайта на Министерството на външните работи", посочват от Външно.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети