Още четирима от БСП са дали положителни проби за коронавирус

DenNews.bg
23.06.2020
размер на текста:

Още четирима от БСП са дали положителни проби за коронавирус, съобщи тази сутрин директорът на РЗИ д-р Данчо Пенчев пред Нова телевизия.
Ръководството и членове на партията бяха подложени на масово тестване, след като стана ясно, че депутатът Янаки Стоилов е заразен. Вчера беше открита и още една положителна проба - тази на зам.-председателя на столичния Общински съвет и дългогодишен съветник от БСП Милка Христова.
Така с новите 4 общо заразените от левицата стават вече 6.
Вчера от партията съобщиха, че лидерът Корнелия Нинова ще се тества последна за COVID-19.
"Няма да оставим никого без грижа. Ще се тествам последна, след като се уверя, че всичките ни хора са обгрижени", заяви тя, цитирана от пресцентъра на "Позитано 20".
"Не може да се каже, че сме изпуснали положението. И СЗО, и правителството, и Щабът постоянно казваха, че ние трябва да се научим да живеем с вируса. Българинът сметна, че вирус вече няма и спря да се страхува от коронавируса. Той обаче продължава да е България и броят на положителните проби и хоспитализирани пациенти го доказва", коментира д-р Пенчев.
По негово мнение всяка рестриктивна мярка, която се налага, натрупва критична маса хора в обществото. Мерките се налагат за определен период от време и от нея се очаква някакъв резултат за същия период. По същият начин, когато мерките се либерализират, се очаква обратният вариант - критичната маса да започне да намалява.
"Има нова особеност в протичането на заболяването. Положителните проби са на хора без симптоми или с много леко изявена клиника. Случаите показваха едно положително развитие към бързо излекуване, но пък заразените оставаха вирусоносители", обясни д-р Пенчев.
Според него мерките в страната категорично не се неглижират от властите. За пример той даде заповедта на здравния министър Кирил Ананиев от полунощ, с която маските стават отново задължителни на закрито.
Д-р Пенчев изтъкна, че динамиката на заболяването предполага и особености в реакцията за ограничаване на заразата.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети