Извънредни мерки в Хасково и на турнира в Загреб заради положителната проба за коронавирус на Гришо

DenNews.bg
22.06.2020
размер на текста:

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров съобщи вчера в Instagram, че е дал положителна проба за коронавирус. Преди да отиде на турнира в Загреб, той се отби в Хасково, заради което от РЗИ - Хасково призовават всички, които са били в контакт с Григор Димитров, по време на посещението му в града да се изследват. Освен това да се поставят под доброволна самоизолация или да се свържат със здравните власти. Започва издирването на всички, с които тенисистът е бил в контакт по време на посещението му в родния му град.
Вчера късно разбрахме, днес продължаваме да работим, не сме идентифицирали всички контактни лица още. Препоръчвам да няма паника и всеки да се свърже със здравните власти, каза пред Нова тв д-р Стефка Здравкова, областен управител на Хасково.
Спешно се свиква заседанието на Кризисния щаб в града, за да се реши какви ще са действията на властите. Най-вероятно няма да се тестват всички контактни лица. По протокол ще бъдат направени PCR тестове само на хората със симптоми. Нека всички се обадят на личните си лекари и не крият информация, призова д-р Здравкова. Областният управител подчерта обаче, че всички контактни трябва да бъдат поставени под карантина. В момента в Хасково няма активно болни с коронавирус, каза областният управител.

Всички тенисисти от турнира в Загреб, съдиите и контактните му лица ще си направят тестове за коронавирус. Финалът на турнира между Новак Джокович и Андрей Рубльов е бил отменен след новината за положителната проба на Григор Димитров. „Трябваше да отменим, извинявам се“, заяви легендарният хърватски тенисист Горан Иванишевич, директор на турнира. „Това е голям шок и нещастие, особено след като всичко вървеше толкова добре“, продължи Иванишевич. „Консултирахме се с всички здравни институции и с властта, следихме техните напътствия и трябваше да откажем финалния мач заради всички тези чудесни хора, и онези, които са били в контакт с Григор през изминалите дни“, каза още той.
В сайта на хърватския вестник „Ютарни лист“ се припомня, че българинът е имал наистина много контакти на сериите „Адрия тур“. Предполага се, че сега цялата звездна трупа от тенисисти, участвали в „Адрия Тур“, ще си наложи самоизолация.

„Здравейте всички. Искам да се обърна към своите фенове и приятели да съобщя, че дадох положителен резултат на тест за коронавирус в Монако. Искам да се уверя, че всеки, който е бил в контакт с мен през изминалите дни, ще се изследва и ще предприеме необходимите предпазни мерки. Съжалявам искрено за всяка вреда, която евентуално съм причинил, намирам се вкъщи и се възстановявам. Благодаря Ви за подкрепата, моля Ви, пазете се и бъдете здраве“, написа Гришо в профила си в Instagram.

 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети