Кюстендилец влиза в бобовдолския затвор с 10-годишна присъда за убийството на съпругата си

DenNews.bg
02.06.2020
размер на текста:

 65-годишен кюстендилец влиза в бобовдолския затвор с 10-годишна присъда за жестокото убийство на съпругата си, извършено по време на влязла в сила съдебна заповед за защита от домашно насилие.
Окръжна прокуратура – Кюстендил е привела в изпълнение влязла в сила присъда срещу Н.Н., която той ще изтърпява при първоначален строг режим.
Осъденият Н.Н. и пострадалата Л.Н. (на 61 години) били женени от дълги години, като през първите двадесет години бракът им протичал сравнително нормално – без сериозни разногласия и конфликти.
През 1998 г. Н. заминал в САЩ, където започнал работа като шофьор на тежкотоварен автомобил. Голяма част от придобитите парични средства той изпращал на съпругата си – Л.Н., като я снабдил и с генерално пълномощно за представителство и извършване на правни действия. С тези доходи били изградени жилища за членовете на семейството в гр. София и две къщи в с. Косово, община Трекляно. В един момент Н.Н. бил информиран от по-голямата си дъщеря, че майка й нецелесъобразно изразходва получаваните от него средства. Поради тази причина мъжът започнал да прави преводи на двете си дъщери.
През м. февруари 2017 г. Н.Н. окончателно се прибрал в България, като заживял заедно с жена си в новопостроеното им жилище в столицата. Подновеното им съвместно съжителство започнало проблематично. Между двамата съпрузи непрекъснато възниквали пререкания и конфликти – най-вече във връзка с взаимни имуществени претенции. Н.Н. често проявявал агресия и многократно стигал до физическа саморазправа с Л.Н. Отправял й закани, че ще я убие.

Поради сложните вътрешносемейни отношения, Л.Н. заявила на съпруга си, че ще се разведе с него, на което той отново отговорил с вербално и физическо посегателство. Пострадалата няколкократно напускала семейното жилище, но това не променило по никакъв начин поведението на мъжа й.

Л.Н. сезирала Софийския районен съд с искова молба по реда на Закона за защита от домашното насилие. През м. март 2018 г., по водено гражданско дело, била издадена неподлежаща на обжалване Заповед за незабавна защита. С нея на осъдения Н.Н. било вменено задължение да се въздържа от домашно насилие по отношение на Л.Н. и да не доближава съпругата си на разстояние от 200 метра. Заповедта била връчена на Н.Н., чрез органите на полицията, на 27.03.2018 г.
Три дни по-късно, на 31.03.2018 г., Л.Н. пристигнала в с.Косово. Тъй като забелязала автомобила на съпруга й, паркиран пред къщата им, тя отишла с багажа си във вилата в махала „Качаревци“, която стопанисвала от няколко години. На свой ред, Н.Н., знаейки за предстоящото посещение на жена му, дошъл в селото ден по-рано. Когато разбрал за пристигането й, мъжът отишъл пред въпросния имот и застанал пред входната врата, изчаквайки появата на съпругата си. Жената излязла, последвала размяна на гневни реплики.
Ядосан от демонстрираното нежелание за комуникация от страна на жена си, осъденият Н. започнал да я приближава с намерение за саморазправа. Уплашена, Л.Н. успяла да сигнализира за случилото се на телефон 112. Въпреки това мъжът заплашително продължил да скъсява дистанцията помежду им. В опит да се защити от посегателството върху себе си пострадалата грабнала от земята пластмасова тръба. Използвайки огромното си физическо превъзходство, Н.Н. я съборил по гръб на земята, изтръгнал тръбата от ръката й и започнал да я удря с нея по главата и лицето. От намиращото се в непосредствена близост помещение нападателят взел метална вила с четири шипа и дървена дръжка. С нея започнал да нанася множество силни удари с тъпата метална част по главата на Л.Н. Осъденият преустановил побоя, едва когато обляната в кръв негова съпруга престанала да дава признаци на живот.
След това Н.Н. телефонирал на дъщеря си и я известил, че убил майка й. Отишъл при съседа си, на когото казал за стореното от него с думите „Край! Приключих я! Убих я“.
От извършената съдебномедицинска експертиза се установява, че смъртта на Л.Н. се дължи на тежката черепно-мозъчна травма, довела до остри нарушения на дихателната и сърдечно-съдовата дейност с последващото им спиране.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети