Тръмп заплаши да изкара армията по улиците, използвайки закон отпреди два века

DenNews.bg
02.06.2020
размер на текста:

Президентът на САЩ предупреди, че може да изкара армията по улиците на страната, за да се прекратят грабежите и палежите, съпровождащи вече седмица протестите срещу полицейското насилие, предизвикани от убийството на чернокож невъоръжен американец от група бели полицаи.
В поне 75 града, включително някои от най-големите, е въведен полицейски час. В Ню Йорк в понеделник бе приложена тази мярка, след като започна разбиване на магазини на луксозни марки и скъпа електроника по прочутото Пето авеню в сърцето на Манхатън. В столицата Вашингтон също има полицейски час, а тук вече се използват части на военната полиция, а военни хеликоптери прелитат ниско, използвайки тактика за респектиране на населението в зони на конфликт.
Доналд Тръмп може да прибегне до закон от преди два века, който позволява на президента без да се съобразява с местните власти или Конгреса да изкара федералната армия. За последен път това е правено през 1992 г. в Лос Анджелис, когато избухнаха безредици след оправдаването на полицаи, брутално пребили чернокож при задържането му. Това вече се прави във Вашингтон, който е под федерално управление.
Но в останалата част от страната решенията за поддържане на реда, включително за изкарването на Националната гвардия, се взимат от губернаторите.

Използването на федерални войници за изпълнение на задачи на полицията е забранено, но президентът може да задейства Insurrection Act (Закон за потушаване на въстания от 1807 г.), който позволява използване на военнослужещи на активна служба или Националната гвардия за въдворяване на реда.

Междувременно в страната възникна още по-голямо възмущение и недоволство, след като полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи, за да изчисти пътя на президента за снимка пред църква до Белия дом, по която са нанесени щети по време на протестите.
Епископът на епархията, която включва църквата "Сейнт Джон", пред която президентът се снима с библия след прогонването на протестиращите, коментира, че действията на президента са в разрез с това, зад което Църквата стои.

Междувременно бе обявено, че независима аутопсия е установила, че Флойд е починал от задушаване вследствие на продължителен натиск, докато официалното заключение на властите е, че "няма физически данни", които да поддържат диагнозата травматична асфиксия или задушаване.

Шефът на полицията в Луисвил, Кентъки, е уволнен, след като полицията застреля местен собственик на ресторант в понеделник сутринта. Полицаите, които са стреляли по тълпи до ресторантите на собственика, не са пуснали камерите, които са поставени на униформите им. Служителите на реда твърдят, че са отвърнали на стрелба.
Във Филаделфия полицията отговори на протестиращи с агресия, използвайки сълзотворен газ и гумени патрони срещу тези, които са нарушили вечерния час. Такива тактики обаче не са използвани срещу група въоръжени бели мъже, които се събраха в квартал на града, за да защитят бизнеси от разграбване.

Най-малко четирима полицаи са ранени в Сейнт Луис, Мисури, при стрелба в понеделник вечерта. Те са хоспитализирани. Няма опасност за живота им.
Вчера беше съобщено, че от началото на протестите повече от 4000 души са арестувани.
Арестуваният за смъртта на Флойд полицай Дерек Шовин е обвинен в убийство от трета степен - убийство, извършено при опит за нанасяне на телесна щета на жертвата, но не непременно за причиняване на нейната смърт. Срещу него също е повдигнато обвинение в непредумишлено убийство от втора степен. Именно Шовин държа коляното си върху врата на Флойд. В Минесота за убийство от трета степен Шовин може да бъде осъден на 25 г. затвор. Бившият полицай ще се яви пред съда на 8 юни.
Бунтовете в САЩ се случват на фона на епидемията от коронавирус, която отне живота на повече от 100 000 американци.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети