7 г. затвор за спецпрокурор №1 на Северна Македония

DenNews.bg
18.06.2020
размер на текста:

Бившия ръководител на македонската специализирана прокуратура Катица Янева получи ефективна присъда от 7 г. затвор по добилото популярност дело „Рекет“. Другият подсъдим Боян Йовановски-Боки е получил присъда от 9 години затвор.
От присъдите ще бъде приспаднато времето, прекарано в ареста.
Според присъдата, Катица Янева е приела намесата на Боян Йовановски и е превишила правомощията си, като е получила съществени имуществени облаги - мебели и 50 000 евро. През 2018 година тя е предложила мярка "задържане" за обвинения по делото "Империя" Йордан Камчев. След намесата на Йовановски на 24 декември същата година, Апелативният съд Скопие предложи мярката за неотклонение да бъде заменена с домашен арест, е вписано в мотивите на съда. По отношение на обвиняемия Боян Йовановски съдът подчерта, че с придобитите по незаконен път средства е купил луксозни дрехи от различни световни марки. Освен лишаването от свобода, съдът конфискува от Йовановски сумата от 12 000 евро. В рамките на процеса бяха представени всички доказателства, като бизнесменът Орце Камчев и съпругата му Ана Камчева също свидетелстваха. Бяха изслушани свидетелските показания на служители от телевизия 1ТВ, а прокуратурата представи записи и снимки, свързани с разследването по делото. В своите заключителни изявления Йовановски и Янева отхвърлиха обвиненията и заявиха, че не са извършили нищо от онова, за което са обвинени. Според тях, цялото дело е построено на основата на изказването на един свидетел, който е ощетена страна по случая. Йовановски заяви, че случаят има политически оттенък, а Янева каза, че е оклеветена. Съдебният процес "Рекет" започна през ноември миналата година. Повдигнато беше обвинение срещу трима души. Единият от тях – Зоран Милески – Кичеец, призна вината си и беше осъден на 3 г. затвор, а другите двама – Катица Янева и Боян Йовановски, заявиха, че са невинни.
Македонският олигарх Йордан (Орце) Камчев обвини Боян Йовановски-Боки и Зоран Милески-Кичеец, че са го рекетирали и са му обещавали премахване на мярката "задържане под стража", връщане на паспорта и пълно спиране на разследването срещу него от страна на Специалната прокуратура по делото "Империя", където той е заподозрян. От разпространените публично аудиозаписи стана ясно, че ръководителят на прокуратурата Катица Янева обещава на Камчев, че "всичко ще бъде наред". Камчев, който е разследван за пране на пари, злоупотреба с власт и участие в организирана престъпна група, обяви, че Боки и Кичеец са му поискали 8 млн. евро, за да спре разследването срещу него. Камчев е дал 1,5 млн. евро в брой на двамата. Йовановски и Милевски, в разпространени аудио записи, твърдят, че ще уредят въпроса на Камчев с помощта на Катица Янева. Йордан Камчев беше предложен за почетен консул на България, но властите в Скопие не подкрепиха това предложение. От публикуваните документи на разследващите стана ясно, че Камчев притежава и български паспорт. Камчев беше един от най-приближените на знакова фигура в клана на Никола Груевски – Сашо Миялков, които в продължение на 10 години управляваха Македония, контролирайки напълно живота в страната. Наред с многото си бизнеси Орце, както е известен Камчев, контролираше медии, провеждащи активна антибългарска кампания в полза на Груевски, който избяга в багажника на автомобил и в момента се укрива в Унгария. Камчев, заедно с бившия премиер Груевски и бившия директор на службата за сигурност Миялков, освен за пране на пари, са разследвани още за злоупотреба с власт и организирана престъпна група. Олигархът също така е разследван за незаконно финансиране на партията на Груевски с над 250 хиляди евро. Камчев и бившият шеф на службите бяха арестувани от македонските власти през ноември 2018 година и пуснати под домашен арест малко преди нова година.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети