Напусна ни доайенът на Планинската спасителна служба-Дупница д-р Васил Сапунджиев

DenNews.bg
18.06.2020
размер на текста:

На 75-годишна възраст почина доайенът на Планинската спасителна служба-Дупница д-р Васил Сапунджиев.
Стоматолог по професия и спасител по призвание той оставя ярка следа в историята на Дупница. Винаги добронамерен, отзивчив, неуморен и решителен, д-р Сапунджиев е от хората, превърнали и наложили Дупнишкия отряд на ПСС като един от най-елитните в страната. Началник е на отряда в продължение на 20 г. - от 1984 г. до 2004 г., а планински спасител е над 40 г.
За приноса си към Дупница и планинското спасяване д-р Сапунджиев получи отличието Почетен гражданин на Дупница през 2017 г. Тогава д-р Сапунджиев не присъства на церемонията по здравословни причини. Плакетът прие съпругата му, уважаваният очен лекар д-р Станислава Скринска, която предаде думите му, че отличието не е само за него, а за всички бивши и настоящи планински спасители от отряда.
Д-р Сапунджиев е участвал в над 800 акции в Дупнишкия дял на Рила планина, който е най-трудният и опасен терен в цяла България. Не малко са случаите в историята на отряда, в които доброволците са рискували собствения си живот и здраве, за да локализират и окажат помощ на пострадали или да намерят и транспортират телата на вече загинали.
Д-р Сапунджиев и отрядът са участвали и в операции по овладяване на природни бедствия и аварии, отново като доброволци.

 

Семейството, близки, приятели, колеги и граждани ще се сбогуват с д-р Сапунджиев утре, 19 юни.
Поклонението ще се състои от 10:30 часа в Траурен дом „Утеха“, а опелото е от 11:30 часа в църква „Св. Иван Рилски“ в Гробищен парк-Дупница.

Поклон!

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети