Антимафиоти арестуваха тартори на банда от Дупница и с. Джерман, върлували из складове за електроуреди в Италия

DenNews.bg
17.06.2020
размер на текста:

Акцията на жандармерията, която стартира на 15-и юни в Дупница е била съвместна с тази на карабинери в Италия. Целта е била разбиването на престъпна група от Дупница и Джерман, върлувала в Италия и правила обири на стоки от складове. Това стана ясно днес, след като се проведе видеовръзка на представителите на разследващите екипи от България и Италия по повод специализирана полицейска операция на територията на двете държави.

У нас извършването й е било под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура (СГП), в изпълнение на Европейските заповеди за разследване, издадени от Прокуратурата при съда в гр. Сиена, Италия. Същите са постъпили в Софийска градска прокуратура, чрез Национално бюро на България в Евроджъст.

 

По линия на МВР, действията в страната са били извършени, съгласно утвърден план от главния секретар на МВР, съгласувано с колегите в чужбина. В специализираната операция са взели участие служители от Главна дирекция „Национална полиция“, Районните управления при Областните дирекции на МВР в гр. Кюстендил, гр. Пловдив и гр. Бургас.

В хода на действията по разследване е било установено, че в периода от м. септември 2018 г. до м. февруари 2020 г., на територията на Италия, били извършени множество кражби с участието на български граждани. Предмет на престъплението са движими вещи на висока стойност – строителни машини и техника. Италианските власти са установили, че част от отнетите вещи били транспортирани по суша или море до България, където се предлагат за продажба. В тази връзка е било отправено искане за извършване на претърсване и изземване в жилища на конкретни лица, съпричастни към престъпленията – 18 граждани на България. Срещу всички тях се води наказателно производство в Италия.

На 15.06.2020 г., в резултат на действията, предприети от разследващите органи в България, са били осъществени претърсвания и изземвания на вещи от недвижими имоти, обитавани от конкретни лица в гр. Дупница, с. Джерман, гр. Сапарева баня, с. Яхиново, гр. Бургас. Освен тях са били проверени и адреси по предоставените географски координати - стопански двор в с. Калековец, област Пловдив и терен с паркинг и къщи в гр. Дупница.

Проверени са били и няколко адреса, свързани с лица, съпричастни към извършените престъпления в чужбина. За някои от тях е установено, че се намират на територията на Италия.

При извършените претърсвания на различни адреси са били открити и иззети множество вещи, предмет на престъплението – бормашини, ленти за осветление, контейнери, лебедки, бензинов тример, двигатели, 302 кашона с LED лампи, фурни за вграждане, кафе машини, индукционен котлон и други. Предстои да бъде извършена идентификация на неправомерно придобитите вещи в Италия, с цел връщането им на техните собственици.

Към настоящия момент, в изпълнение на издадени Европейски заповеди за арест, са задържани четири лица - Р.Г. (на 24 години), Е.Ш. (на 41 години), Т.А. (на 40 години), Р.К. (на 33 години). Трима от тях, с постановление на наблюдаващия прокурор, са задържани за срок до 72 часа. Т.А. засега е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР, като предстои постановяване на 72 часа и по отношение на него. На територията на Италия са били задържани пет лица, съпричастни към разследваното престъпление.

Действията продължават под ръководството на Софийска градска прокуратура.

 

В днешната видеовръзка от нашата страна са участвали Илиана Кирилова, административен ръководител на Софийска градска прокуратура, Росица Чернева, наблюдаващ прокурор, Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция“ - МВР и Стоян Йотев, началник-сектор в отдел „Криминална престъпност“ в ГДНП.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети