Истанбул връща мерките заради растящия брой на заразените с COVID-19

DenNews.bg
16.06.2020
размер на текста:

Редица мерки срещу разпространението на коронавируса, които бяха отменени в началото на този месец, стават отново задължителни в Истанбул, след като там бе отчетено увеличение на случаите на коронавирус. От областната управа обявиха, че до края на юни се отменят масови прояви и събирания по различни поводи.
В рамките на т.нар. "ново нормализиране" за ресторантите, кафетериите, кварталните кафенета, чието работно време е до 24 часа, се предвижда да бъдат завишени контролните мерки по спазването на физическа дистанция, носене на маски, хигиената и т.н., както и увеличение на глобите за неспазване на указанията.
Междувременно в още пет окръга бе забранено излизането навън без защитни маски. С това окръзите станаха общо 42, половината от всички 81, в които носенето на маски навън е задължително.
От специализирания научен Съвет за борба срещу коронавируса алармираха за тревожно увеличаване на случаите на коронавирус в анадолските окръзи.
Проф. Тевфик Йозлю от Научния Съвет коментира, че нормализирането, което започна от 1 юни в Турция, се е възприело от голяма част от населението като край на епидемията, вследствие на което хората са спрели да спазват мерките.
Вдигането на забраната за междуградските пътувания също се смята за негативен фактор.
По думите му окончателното овладяване на епидемията ще отнеме 1-2 години.

Ако продължи увеличаването на случаите на зараза с коронавируса се предполага, че ще се стигне до втора вълна и е възможно да бъдат възобновени още от отменените рестрикции.
По данни от снощи, които съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа, на 15 юни са били регистрирани нови 1592 случая на зараза, с което общият брой на заразените в Турция е достигнал 179 831 души. Починали са 18 души и така броят на починалите от началото на епидемията в Турция вече е 4825 души.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети