Българин, летял със самолет от София, е дал положителна проба след кацане в Кипър

DenNews.bg
16.06.2020
размер на текста:

 Български гражданин, жител на Кипър, който се е върнал на острова с полет от София в неделя, е дал положителен тест за коронавируса, съобщи БНР с позоваване на здравното министерство в Никозия.

В Кипър вчера бяха потвърдени два нови случая на коронавирус, единият от които е българинът. Веднага е задействан протоколът за проследяване на неговите контакти.

Всички носители на коронавирус, установени в страната през последната седмица - след 9 юни, когато бяха възобновени въздушните връзки, са пристигнали от чужбина.

До 19 юни влизащите в Кипър от България трябва да представят здравен сертификат с отрицателен резултат от извършено 72 часа преди полета изследване за вируса. Кипърските граждани и тези, които постоянно пребивават на острова, могат да направят теста на летището в Кипър. Така е установен и случаят, внесен от София.

През тази седмица ще бъдат въведени бързи тестове за пристигащите, съобщи транспортният министър Янис Карусос. С тях резултатът ще е ясен до час и половина и пътниците ще го изчакват на летището, без да се налага да остават 24 часа под карантина в хотел.

От понеделник в страната започна и ново масово тестване за инфекцията. Ще бъдат изследвани 10 000 души от върналите се на работните си места през юни, в рамките на третата фаза от облекчаването на коронавирусните ограничения.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети