Amazon забрани на US полицията да използва софтуера й за лицево разпознаване срещу протестиращи

DenNews.bg
12.06.2020
размер на текста:

Технологичната компания Amazon временно забранява използването на софтуера си за лицево разпознаване Rekognition от полицията в САЩ заради нарастващия контрол на надзора над активисти, участващи в протестите срещу социалното неравенство и расизма, започнали след убийството на чернокожия Джордж Флойд от бял полицай.
С решението от компанията се надяват да дадат на Конгреса време „да въведе уместни правила“ за използването на алгоритми за лицево разпознаване от властите, за които бе установено, че често не могат да идентифицират цветнокожите. „Заставаме зад това, че правителствата трябва да въведат по-строги регулации за управление на етичната употреба на технологията за разпознаване на лица и напоследък Конгресът изглежда готов да приеме това предизвикателство“, пишат от Amazon.
Представители на Демократичната партия вече неколкократно сигнализираха, че регионалните и федералните органи използват разнообразни инструменти, за да получат информация за присъстващите на демонстрациите. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети