В САЩ върви петиция с искане за обявяване на Ку Клукс Клан за терористична организация

DenNews.bg
11.06.2020
размер на текста:

 Над половин милион души към сряда са подписали петиция, призоваваща администрацията на президента Доналд Тръмп да обяви за терористична организация Ku Klux Klan (KKK).

Петицията в Change.org е събрала над 565 000 подписа, като подкрепата продължава да нараства.

"KKK е изнасилвал, убивал хора за регистрация за гласуване и унищожавал градове, построени от афро-американците", се казва в съобщението. "Черните американци са пострадали най-много под тази терористична група. Тероризмът е използването на насилие и сплашване в преследване на политически цели. След като "Ислямска държава" е обявена за терористична групировка, тогава със сигурност KKK отговаря на това описание".

Втора петиция на Change.org, която също призовава да бъде определена KKK, има над 141 000 подписа. Прокурор в щата Вирджиния заяви, че мъж, който е карал камиона си на протест на Black Lives Matter в Ричмънд през уикенда, е признат лидер на KKK.

Все още обаче не е ясно как администрацията на Тръмп би могла да се съобрази с призивите на петициите, като се приеме, че на първо място е отворена тази възможност.

Федералното правителство има правомощието да определя чужди групировки като терористични организации, тъй като няма вътрешен устав на тероризма, съгласно който да се обозначават групи, базирани в САЩ. Този въпрос възникна, когато миналата седмица президентът Доналд Тръмп обяви, че иска да се обяви като такава антифашистката група "Антифа".

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети