Затвориха 34-годишно разследване за смъртта на шведски премиер, заподозреният е покойник от 20 г.

DenNews.bg
10.06.2020
размер на текста:

Шведската прокуратура прекрати разследването за убийството на премиера Улоф Палме, продължило цели 34 г., а причината е, че основният заподозрян е покойник от 20 г.
Графичен дизайнер от застрахователна компания е убил шведския премиер Улоф Палме през 1986 г., разкри прокурор, който обяви, че разследвания десетилетия случай е приключен, информира "Ройтерс".
Палме, който ръководи социалдемократите десетилетия и служи като министър-председател два мандата, е един от архитектите на скандинавския модел за силна социална държава. Той също често критикуваше САЩ и Съветския съюз по време на Студената война.
Улоф Палме е застрелян в централната част на Стокхолм през 1986 г. след посещение на кино със съпругата и сина си.
Прокурор Кристер Петерсон, който ръководи разследването от 2017 г. разкри, че убиецът е Стиг Енгстрьом, наричан от шведите Skandiamannen на името на компанията, където е работил. Офисите на компанията са били близо до мястото на стрелбата.
Енгстрьом умира през 2000 г. Първоначално той е разпитван от полицията като свидетел, а впоследствие като потенциално заподозрян.
"Тъй като лицето е починало, не мога да повдигна обвинения срещу него и реших да прекратя разследването", каза Петерсон.
Разкриването на случая обаче най-вероятно няма да прекрати разпространението на конспиративни теории около убийството. От десетилетия шведите обвиняват различни сили, от ЦРУ и кюрдските сепаратисти до службите на ЮАР.

Прокурорът не съобщи някакъв голям пробив по време на разследването, който да е помогнал за разрешаването на престъплението. Той поясни, че техническите доказателства не са нови.
Роднини на Енгстрьом многократно отхвърлиха обвиненията, че той е убиецът. Daily Expressen цитира бившата му съпруга, която заяви в интервю през февруари тази година, че той е твърде боязлив, за да извърши престъпление.
Палме беше премиер между 1969 и 1976 г. и между 1982 и 1986 г. Някои го хвалят като архитекта на модерна Швеция, докато консерваторите осъждат критиката му към САЩ.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети