Доставят на болниците в цялата страна хлорохин, най-работещото срещу COVID-19 лекарство

DenNews.bg
07.05.2020
размер на текста:

Министър-председателят Бойко Борисов и шефът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски отново посетиха Националния център по заразни и паразитни болести, оглавяван от проф. Тодор Кантарджиев. Заедно с тях бе и проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов".
От Центъра по паразитни болести показаха запасите от хлорохин. На Борисов му бе покана партида, която може да стигне за лечението на 2500 души. Но от центъра смятат, че с лекарствата в склада могат да се лекуват повече от 20 000 пациенти. Увериха, че ще бъдат разнесени още днес до болничните аптеки.
Борисов заръча на шефа на "Бул Био" още днес наличностите от препарата да бъдат разнесени в болниците в цялата страна. Проф. Кантарджиев коментира, че фирмата "Бул Био" имат възможност за дистрибуция и лекарството още днес ще бъде разнесено из цялата страна.
Проф. Мутафчийски обяви, че има ясно разписани протоколи как трябва да се използва този препарат в битката срещу коронавируса. Той отбеляза, че няма яснота кога ще приключи тази пандемия, но лекарствените продукти, защитните облекла ни дават определена самостоятелност. По думите му въпреки противоречивите мнения, си остава лекарствения продукт, на който се разчита в момента. Ще се ползва в болнична среда, за да може да се контролира с кардиограми състоянието на пациентите. "Това е един безспорен успех. И поради това, че не се вижда ясен хоризонт на приключване на тази епидемия, това ни дава възможност за още по-голяма самостоятелност на страната за справяне на този проблем", каза той.
Шефът на "Пирогов" пък поясни, че имат машина, с която могат да преценяват да няма предозиране или свръх консумация. Така по думите се дава възможност всички леки и средни случаи да се лекуват по тази схема.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети