28 от 36 полицаи с COVID-19 вече са излекувани

DenNews.bg
06.05.2020
размер на текста:

28 от 36-те служители на МВР, при които бе потвърдена зараза с коронавирус, вече са излекувани. Това обявиха на брифинг от "Пътна полиция".

Съставени са общо 21 215 акта за неспазване на въведените противоепидемични мерки, като 16 305 от тях са за неносене на маски.
Към 17.00 часа вчера са образувани 1232 досъдебни производства за неспазване на карантината. Общият брой е над 1400, като това е малко над 1%.
От "Пътна полиция" уточниха, че това показва, че като цяло гражданите са спазвали наложената им карантина. 39 от досъдебните производства вече са приключили, като е произнесена и присъда. Голяма част от тях са със споразумения. Преобладаващите наказания са пробация и глоба.
Проверките на декларациите от КПП-тата ще продължат въпреки, че пунктовете са отменени. От брифинга стана ясно, че е регистриран спад на престъпленията с около 20 - 25%, в това число кражби, грабежи, домови кражби, кражба на МПС. От полицията уточниха, че това е в резултат на засиления контрол и невъзможността на извършителите да се придвижват лесно от едно населено място в друго.
Своевременно е реагирано на всеки подаден сигнал. Основните нарушения, които са установени по КПП-тата, са, че гражданите декларират, че пътуват за работа, а в много случаи нямат регистриран трудов договор или са регистрирани като безработни.

Освен това стана ясно, че моторист е задържан за неспазване на въведените мерки на КПП в Габрово и за проява на агресия към полицейски служител.
Водачът на мотоциклет, без да намали и да спре на КПП-то, е изритал полицай с крак и му е нанесъл средна телесна повреда. По-късно нарушителят е установен и е задържан. Образувано е досъдебно производство.
Регистрирани са 22 случая на грубо нарушаване на въведения режим. Става дума за неспазване на забраната, като някои граждани са опитали да преминат без да спират на пунктовете, а други не са се върнали, след като им е разпоредено да се върнат. Всички от тях са установени и са образувани досъдебни производства.
От въвеждането на КПП-тата в градовете са върнати 230 000 граждани и са извършени проверки на 62 940 декларации.
Припомняме, че от 00.00 часа днес КПП-тата на входовете на градовете са премахнати.
Такава заповед издаде здравният министър Кирил Ананиев.
Със същата заповед се отменят и по-строгите мерки за влизане и излизане от София.
Не са премахнати обаче всички пропускателни пунктове в страната. В Ямбол в един квартал има още пропускателни пунктове, тъй като бе установено огнище на коронавирус.
Вчера стана ясно, че няма напрежение сред ромите, въпреки строгите блокади - те нямат възможност да напускат квартала.
КПП-тата бяха обособени на 21 март, като на тях се извършваха проверки за целта на пътуване на гражданите.
Извършени са проверки на 62 940 декларации до момента, а 3750 от лицата, които са декларирали, че отиват на работа, нямат трудови договори, а 528 от тях дори са регистрирани като безработни.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети