Румъния заменя извънредното положение със „състояние на тревога“

DenNews.bg
05.05.2020
размер на текста:

След края на извънредното положение в Румъния страната въвежда "състояние на тревога", което е предвидено в законодателството. Това обяви румънският президент Клаус Йоханис след среща с премиера Лудовик Орбан и част от министрите във връзка с мерките за борба срещу епидемията от COVID-19, информира Аджерпрес.
"Извънредното положение няма да бъде удължено, няма да издам нов указ за удължаването му. От 15 май, за да държим епидемията под контрол, ще влезем в "състояние на тревога". Много съм доволен от начина, по който хората отговориха на призива на властите и макар че беше 1 май, нямаше сериозно нарушаване на правилата", изтъкна президентът Клаус Йоханис.
По думите му, предстоящото облекчаване на мерките ще се прави "стъпка по стъпка", като всеки етап ще отнема по около две седмици. От 15 май ще бъдат отворени фризьорските и козметични салони, стоматологичните кабинети и музеите при спазване на определени мерки за дистанция и хигиена.
В този период вече няма да са необходими декларации при движение в рамките на населеното място, но пътуванията извън населеното място ще бъдат ограничени. Разрешават се пътувания извън населеното място само по медицински причини, със служебна цел или за индивидуално спортуване. Остават забранени обаче събиранията на повече от трима души на едно място.
Професионалните спортисти ще могат да възобновят подготовката си в спортните лагери, но състезанията ще останат забранени още дълго време. Спортните бази остават затворени за аматьорите.
"Не искам да се създава впечатлението, че епидемията е минала. Не е минала, за съжаление. Днес имахме над 300 души с положителен тест. Но все пак трябва да продължим напред", посочи държавният глава.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети