Матурите на зрелостниците ще са на 1 и 3 юни, а 7-класниците отиват на изпити на 15 и 17 юни

DenNews.bg
05.05.2020
размер на текста:

Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) за 12 клас ще се проведат на 1 и 3 юни, а националното външно оценяване (НВО) за 7 клас - на 15 юни по български език и литература и на 17 юни по математика, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерски съвет.


Изпитите ще се проведат от 9 часа в повече на брой стаи, във всяка ще има по 10 деца и по един квестор. Ще има и камери. Ще се избягват струпванията на родители и ученици, ще бъдат отворени повече от един вход, ще има строги мерки за дезинфекция, лични предпазни средства, отстояние на метър и половина.

За дванайсетокласниците в изпита няма да се включавт въпроси, свързани с лириката на Вапцаров и с "Железният светилник" на Димов.

 

Учебната година трябва да приключи неприсъствено - в електронна среда. Лятото, ако епидемиологичната ситуация позволява, ще се проведат присъствено или частично присъствено част от дейностите за преодоляване на образователни трудности, което ще бъде вариантът за диференцирано отучване за тези, които не са били ефективно включени или изобщо не са били включени в електронното обучение

 


На 2 и 4 юни ще се проведат и ДЗИ по желание, те ще започнат в 8 и 14 часа. По електронен път ще получат служебни бележки за явяване на изпитите.
На 5 юни ще е датата за придобиване на професионалната квалификация по практика.


Това няма да забави издаването на документите за кандидатстване във висшите училища. Получаването на дипломите на зрелостниците ще се забави само с 4 дни. Няма да има никакъв проблем за кандидатстване във висшите училища в страната и в чужбина, увери Вълчев.


През миналата седмица близо 30 деца от 7 и 12 клас са били под карантина заради коронавируса, обяви Вълчев пред БНР в неделя. „По време на матурите и оценяването вероятно между 20 и 30 деца може да бъдат възпрепятствани да проведат изпити. Единият вариант е по същото време, но в други условия те да положат изпитите, другият вариант, особено за дванадесетокласниците, е да се явят на втора сесия в края на август", каза министърът.

По думите му външното оценяване след 4 и след 10 клас е необходимо за диагностика на резултатите, защото е важно да се анализират образователните дефицити на учениците. Въпреки това миналата седмица правителството реши да поиска от Народното събрание законови промени, за да отпаднат за тази година
За близо 75% от учениците дистанционното образование е по-интензивно в сравнение с присъствената форма, твърди Вълчев. Учебната година няма да бъде удължена, каза той миналата седмица.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети