57 са новите случаи на коронавирус у нас, пет положителни проби са на медици

DenNews.bg
05.05.2020
размер на текста:

57 са новите случаи на коронавирус в България за последните 24 часа. Всички са потвърдени с PCR тест. Направени са още 1158 проби, като те вече общо са 50 303, т.е. 7186 на 1 000 000 души. Това заяви секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.
За последното денонощие са направени най-много тестове в рамките на последните 3 денонощия. Най-много нови случая има във Видин - 21, в Ямбол са 11, в Плевен са 7, а в София и София област са 6. Има 7 деца - между 4 и 18 години, добави Димов.
Потвърдени са пет нови случая на заразени медици, като така общият им брой официално е 182. Новите проби са на трима медици от Пазарджик, 1 от Сливен и 1 от "Пирогов".
На граничен контрол на летище София са установени двама души с висока температура - те са в болница за изследвания, добави доцентът. 342 души са излекувани, т.е. 21 нови.
Починали са още 4 души - всичките с придружаващи заболявания, т.е. общо стават 78. В болница лежат 316 души, 37 са в интензивни отделения.

Междувременно от РЗИ-Видин съобщиха за 16 нови случаи на коронавирус в дома за възрастни хора "Св. Василий Велики" в град Кула, съобщава БНТ.
Интересно е, че новите установени заразени нямат симптоми. Двама от тях в събота са вдигнали температура малко над 37, каза д-р Владимир Владимиров - кмет на град Кула.
Тестването започна в неделя, защото на 1 май бяха регистрирани 2 положителни проби на здравните работници в социалния дом и на 1 домуваща. Общо 17 са случаите при възрастните хора, плюс двамата социални работници в дома, уточни Владимиров. В дома са 43 души, сред тях и тези с положителни проби за COVID-19. От там не са излизали и хората от персонала, които вчера през деня са били на смяна. Областният кризисен щаб е осигурил извеждането на тези 17 домуващи в болници. Очаква се днес заразените да бъдат приети в болници в Лом, Монтана и София. В петък там бяха регистрирани положителни за коронавируса проби. В района е и село Гара Орешец, където беше регистрирано първото огнище в социален дом от този тип.
Пред Нова тв кметът на село Гара Орешец коментира, че старческите домове не са създадени да живеят в тях заразени и все още здрави, затова заразените трябва да се извеждат. Практиката показа, че за много кратко време се влошават нещата, добави той. Междувременно той съобщи, че състоянието на настанения възрастен пациент във Видинската болница от дома в Гара Орешец се е влошило. В областта се оформя огнище на коронавирус, но от НОЩ вече коментираха, че не предвиждат ограничителни мерки тип Банско.

 

 

Късно снощи след спешно заседание на областния медицински съвет в Ямбол са въведени ограничителни противоепидемични мерки в ромския квартал в града.
Изградени са контролно-пропускателни пунктове, през които ще бъдат пропускани само отиващите на работа, при връщане на постоянен адрес и по здравословни причини.
Влизането и излизането на автомобили в квартала ще става само с разрешение на полицията.
От днес в ромския квартал започва масово тестване за Covid-19.

Карантината бе наложена заради 11 положителни случаи на коронавирус, живеещите на седем от улиците са поставени под карантина и нямат право да напускат района, обясни пред БНР областният управител Димитър Иванов.
"Проведохме разговори с по - голямата част от работодателите - всички, които живеят тук на тези улици, ще бъдат освободени в отпуск, няма да работят, за да ограничим това придвижване в тази част на квартала за влизане и излизане", посочи той.
По думите му като мярка за ограничаване на заболяването се предвижда масовото тестване на всички живущи по улиците, за да „ограничим разпространението на вируса".
До налагането на рестриктивните мерки в квартала се стигна след смъртен случай на 55-годишна жена, жител на квартала и положителни проби с хората, които е контактувала.

Друга критична точка е Сливен. Стабилно е състоянието на заразените с COVID-19 медици от града, колеги на починалата от заразата д-р Илияна Иванова. Ситуацията в града е критична, Инфекциозното отделение в многопрофилната болница остана само с един лекар, а приемът на пациенти беше преустановен.
Двама лекари и четири медицински сестри бяха командировани в лечебното заведение. Военната болница в града пое приема на пациенти. Началникът на лечебното заведение полк. д-р Илиян Комитов обясни, че са имали организация за лечение на заразени с коронавирус и преди кризата.
"Към момента при нас има седем болни с коронавирус, а двама пациенти изчакват резултат. Ситуацията е спокойна, няма проблем относно диагностика и лечение", допълни той.
По думите му родителите на починалата д-р Иванова, които имат положителни проби за COVID-19 са в добро състояние, без динамика към влошаване. Той допълни, че във военната болница е настанен и съпругът ѝ.

Шефът на болницата уточни, че във военна болница няма заразен персонал.
"Разполагаме с три екипа, които работят на ротационен принцип, биват изследвани и след това заменени от следващия екип. Тази схема на работа е много подходяща с оглед снишаване на експозицията на персонала в заразена среда", допълни д-р Комитов.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети