Мярката 60:40 ще бъде пригодена към нуждите и на транспортния бранш

DenNews.bg
28.05.2020
размер на текста:

 Мярката 60:40 да бъде пригодена към нуждите и на транспортния бранш - за това се разбраха представители на товарния и автобусен транспорт на среща с ресорния министър днес.

Представителите на автобусния и товарен транспорт са обсъдили с министъра икономически и административни мерки. Населени места без автобусен транспорт все още има. И въпреки, че няма официално обявени фалити, много компании не могат да продължат без финансово подпомагане.

Казват, че в момента - след извънредното положение - проблемът с нерегламентирания превоз се е задълбочил. А искат да стартират редовните автобусни линии.

При товарния транспорт - между 30 и 70 % е спрял автопарка, има такива, които напълно спрели. А мярката 60:40 е неприложима към тези, които просто са намалили работа. Говорили са с министър Желязков - това да се промени, както и да започне изплащането на средства по няколко програми.

В позиция на транспортния министър се казва, че ще се мисли за допълнителни мерки. Росен Желязков е съгласен, че трябва да се търси диференциран подход, за да бъде обхваната възможно най-голяма част от сектора.

Работа под санитарния минимум, с недостатъчно пътници и отгоре на всичко санкции от кметовете за неизпълнени курсове по време на извънредното положение - това е равносметката на автобусните превозвачи. Около 16 500 са компаниите в автобусния и товарен транспорт в страната.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети