Полицията в Австрия показа снимки на жената, свалила правителството

DenNews.bg
28.05.2020
размер на текста:

 Година след скандал, който свали австрийското правителство и крайнодeсния лидер на страната, полицията пусна снимки на жената, която участва в клипа, който го разпали, съобщава БиБиСи.

Разследващите искат да говорят с мистериозната жена, която разговаря Хайнц-Кристиан Щрахе във вила на испанския остров Ибиса.

Специална комисия ръководи разследване и я издирва. Във видеото тя се представя като Алена Макаров, племенница на руски олигарх. Самият Игор Макаров коментира, че няма племенница.

Въпреки че датира от лятото на 2017 г., видеото се появи миналата година, след като Щрахе, ръководителят на Партията на свободата, влезе в правителството като заместник-канцлер, в коалиция с Народната партия на Себастиан Курц.

Видеото, което се появи в германските медии, показва как Щрахе изглежда предлага правителствени договори на жената преди избори, ако купи австрийски вестник и го използва за предоставяне на политическа подкрепа.

Разследващите анализират 12 часа и половина видеозаписи от вилата в Ибиса, както и още няколко часа аудио запис, което според тях е довело до 55 обиски по домове и пет заповеди за арест във връзка с предполагаеми престъпления.

Ето защо, казват те, те са публикували снимки на жената, участвала във видеозаписа в Ибиса.

Полицията се съсредоточава върху, какво е довело до самия видеозапис и дали са извършени някакви нарушения в изявления на хора, уловени в постановката.

От гледна точка на криминалната полиция те казват, че се надяват да разберат повече за това как видеото е подготвено и произведено.

При търсене в международни бази данни не се намерени съвпадения за жената.

Човекът, който ръководи разследването, Дитер Сефан, коментира, че е използван и фалшив превключвател за светлина, който е използван за прикриване на камера. Намерено е и радио с часовник.

Защо политическите последствия продължават - следващата седмица в Австрия започва парламентарно разследване за постановката и политическите партии призовават полицията да предостави видеоклипа.

Щрахе и колегата му от партията Йохан Гуден трябва да дадат показания в анкетната комисия.

По време на скандала някои фигури на партията на "Свобода" предполагаха възможно участие на чуждестранно разузнаване, а някои коментатори посочиха Русия.

Но Сефан обясни, че засега констатациите от разследването показват, че "чуждестранно финансиране или разузнаване може да бъде изключено".

Щрахе подаде оставка като лидер на партията и вицеканцлер, след като видеото се появи и след нови избори, Курц влезе в коалиция със Зелените през януари тази година.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети