Японска ваксина срещу новия коронавирус премина успешно изпитание върху животни

DenNews.bg
26.05.2020
размер на текста:

Японска ваксина срещу новия коронавирус премина успешно изпитанията върху животни. Ваксината е разработвана от японската фармацевтична компания AnGes и университета на Осака.
В резултат на направените им инжекции при животните са се създали антитела. Планира се клиничните изпитания на ваксината да започнат в началото на юли, като в тях ще се включат няколко десетки пациенти. След получаването на резултатите през септември компанията планира да премине към мащабни изпитания, а до края на годината - да получи разрешение за производството и от министерството на здравеопазването.
Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че планира на срещата на върха на Г-7 да предложи създаването на международен орган за управление на патентите на потенциални ваксини срещу коронавируса. Основната цел на тази инициатива е гарантирането на стабилни доставки в развиващите се страни.
В същото време агенция "Киодо" съобщи, че Япония няма да може да одобри до края на този месец препарата срещу грип Фавипиравир (известен още като Авиган) за лечение на пациенти с новия коронавирус. Първоначалните планове бяха този процес да приключи до края на май, но проведените клинични изпитания не са показали достатъчна ефективност на препарата, разработен от фармацевтичната компания Fujifilm Holdings. Поради страничните си ефекти лекарството никога не е било продавано на свободния пазар, но японското правителство запазва запас от него за евентуална грипна епидемия. Освен това Фавипиравир се използваше успешно за борба с хеморагичната треска ебола.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети