За първи път има повече оздравели отколкото заразени с коронавирус за денонощие у нас

DenNews.bg
19.05.2020
размер на текста:

За пръв път от Националния оперативен щаб отчетоха повече оздравели за денонощие от коронавирус, отколкото заразени. 24 са новите доказани случаи, от тях 10 са в болници. 874 изследвания са направени през последните 24 часа. Новите случаи са разпределени в пет области.
Така общо потвърдените случаи на COVID-19 в България стават 2259. Това стана ясно по време на редовния брифинг на НОЩ. Няма нови заразени деца - те са 133 за момента. 299 са хоспитализирани с коронавирус, 39 пациенти са в интензивни отделения.
Заразените медици са 242 - има два нови случая - лекар в София и медицинска сестра в Ямбол.
„Ако погледнем цялата картина в Европа и света ще видим, че е съпоставимо с останалите страни. В Германия процентът е 6, а в Ирландия 29, при нас се поддържа 11%. Средният процент за Европа е 13. Този процес не може да се избегне. Дори да организирате перфектно работата, може да предотвратите не повече от 30% от вътреболничните инфекции", предупреди д-р- Ангел Кунчев.
Излекуваните до момента са 646, вчера са били изписани 34 души след отрицателен резултат на PCR тест. Най-голям е броят на новоизлекуваните след домашно лечение в София.
Починалите с COVID-19 са общо 110 души. И в България заразата покосява по-често мъже, отколкото жени.
Последните двама починали са мъж на 79 години - в болница "Света Анна" в София, и жена на 93 години в болницата в Лом, която е била настанена там от Дома за стари хора в Кула с болест на сърцето и хипертония.
73 от починалите у нас са мъже, 39 - жени.
Д-р Кунчев посочи, че се мисли за преразпределение на болниците в София. „Да оставим 7-8 болници в София, които основно работят с новоприети пациенти, за да освободим останалите и те да насочат ресурса си към отлаганите случаи. Основната тежест ще е за ВМА, Пирогов, Инфекциозна болница, Белодробна болница, Втора градска болница и Света Анна. Останалите имат специализираните отделения за COVID, но ще се съсредоточат върху другите заболявания и плановите операции. В най-големите болници Александровска, Пирогов и ВМА - COVID отделенията са изолирани със самостоятелен персонал“, посочи той и добави: „Това да бъдем в групата на трите най-успешно справящи се с коронавируса страни в Европа е постижение и ние трябва да се гордеем с него. Кунчев благодари на всички, които са спазвали и спазват наложените противоепидемичните мерки в страната. И предупреди за лъжичката катран - как има още хора, които твърдят, че няма вирус, как се правят петиции и протести срещу ваксина т.е. нещо, което още го няма и изобщо не е ясно кога ще го има, както и кога България ще има достъп до него.
„В Европа се забелязва овладяване на епидемията. Очаквам до края на месеца да се облекчат мерките и да се отворят Балканите“, каза още Кунчев
Днес ще се решава кога да отворят детските градини в страната.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети