116 държави искат независимо разследване на произхода и пътя на новия коронавирус, Китай е против

DenNews.bg
18.05.2020
размер на текста:

Проекторезолюция на Европейския съюз и Австралия, която призовава за независимо разследване на произхода и разпространението на коронавируса, има подкрепата на 116 държави на Световната здравна асамблея, почти достатъчно за прокарването й, информира "Ройтерс", позовавайки се на документ.
Резолюцията ще бъде гласувана във вторник на започващата днес двудневна среща на Световната здравна асамблея. За да влезе в сила, тя трябва да бъде подкрепена от 2/3 от 194-те страни членки на Световната здравна организация.
Китай категорично се обяви против искането на Австралия за международно разследване на пандемията.
Към момента 116 държави членки подкрепят проекторезолюцията, въпреки че външният министър на Австралия Марис Пейн заяви, че преговорите продължават и не иска да избързва с резултата.
„Резолюцията е важна част от разговора, който започнахме и аз съм много благодарна на усилията на Европейския съюз и тези, които взеха участие в преговорите през последните седмици“, подчерта министърът.
Тя добави, че резолюцията включва призив за разследване на зоонотичния произход на коронавируса.
В съставянето на проекторезолюцията са участвали също Индия, Япония, Южна Корея, африканска група от 47 държави, Русия, Индонезия, Малайзия, Саудитска Арабия, Великобритания и Канада.
Резолюцията също призовава за научно сътрудничество за проследяване на пътя на предаване на вируса, като се отбелязва, че това ще намали риска от подобни кризи.

Междувременно Министерството на външните работи на Китай съобщи, че е преждевременно веднага да се започва разследване на произхода и разпространението на вируса. Говорител на ведомството заяви, че повечето държави по света вярват, че пандемията не е приключила.
В отделно съобщение министерството обяви, че президентът на Китай Си Дзинпин ще изнесе реч на откриването на Световната здравна асамблея днес.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети