24 нови случая на коронавирус у нас, но направените тестове са само 362

DenNews.bg
18.05.2020
размер на текста:

24 нови случая на коронавирус са установени за последното денонощие у нас. Като причина беше посочен малкият брой тестове - 362. Не са вземани проби от работещи колективи, само от болници.
Общият брой потвърдени случаи у нас вече са е 2235, като увеличението е по-малко спрямо положението преди 2 седмици. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, член на Националния оперативен щаб (НОЩ). 14 от новите случаи са от София, 1 е в "Пирогов", останалите се лекуват вкъщи.
Кантарджиев смята, че големият процент на домашно лекуващи се е заради спазването на мерки, особено носене на маска.
1513 са активните случаи. 133 деца до 18 години са болни. Има 2 нови случая на заразени медици - санитар в "Пирогов" и лекар от Пловдив. Оздравели са 612 души. Има и двама починали, като общо броят им е 110.
Кантарджиев изрично заяви, че има предупреждение от Европейското бюро на Световната здравна организация за "нови взривове" на коронавирус в някои европейски държави - предимно Източна Европа, като НОЩ прави анализ. Засега мерките работят - най-важното е социалната дистанция, да се предпочитат откритите пространства пред закритите, да се мият ръцете.

Най-засегнатите от коронавирус области в страната са София - град и София - област - 945 , Плевен - 208 случаи - няма нови случаи за последните 24 часа. Трета област е Видин - 179 случая. Нови има в Благоевград - общо са 116 в областта, в Ямбол има 2 нови случая - вече 102 общо заболелите в областта.
„Засега мерките у нас работят, но всяко неглижиране е опасно. Най-важното беше да се научат хората - отстоянието, да не се целуват излишно, да не се ръкуват, на закрито да носят маски, често да се дезинфекцират и мият ръце. Ръкавици се ползват от служители в контакт с предмети потенциално опасни от зараза - пари, на каса, шофьор на такси и пр. Ползват се когато често трябва да се дезинфекцираш. Те се дезинфекцират със спирт. Културният човек 20-тина пъти на ден си мие ръцете или ги дезинфекцира и не си пипа лице, очи, нос, уста“, посочи Катранджиев.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети