През юни правят първите плащания от помощта за малките предприятия

DenNews.bg
15.05.2020
размер на текста:

През юни ще бъдат направени първите преводи по програмата за грантове за микро- и малки предприятия - това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг, посветен на представянето на социално-икономическите мерки за преодоляване на кризата с коронавируса. До момента по програмата за безвъзмездно финансиране на микро- и малки предприятия, която беше отворена вчера, са подадени 16 500 проекта на стойност 136 милиона лева, обяви той.
"Всички микро- и малки предприятия могат да кандидатстват, все още има свободни пари, ще държим схемата отворена, докато има налично финансиране. Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН) издържа на огромния интерес, пикът беше вчера между 12 и 13 часа", каза Дончев. По думите му не е сигурно, че всички заявления отговарят на изискванията, ще бъдат щателно проверени.
"Европейските пари по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" ще стигнат до фирми, които до момента не са имали достъп до тях", каза Дончев. С решение от миналата седмица кабинетът пренасочи близо 165 млн. лв. евросредства за финансиране на схеми за временна заетост и за ликвидност на малки и средни предприятия.
Министърът на икономиката Емил Караниколов обеща, че по програмата се предвижда и нов финансов ресурс от минимум 20 милиона лева. Първо ще бъде осигурена ликвидност за най-малките, после и за по-големи предприятия, уточни Караниколов. Той припомни, че в момента програмата е с бюджет от 173 милиона лева.
Караниколов посъветва бизнесът да обърне внимание на сайта на Българската агенция за експортно застраховане, където по думите му могат да се запознаят с вариант през застраховка да не се създава междуфирмена задлъжнялост.


"Българската банка за развитие предоставя различни продукти. 10 банки у нас са одобрили пакетите, 1282 заявления са подадени за кредити по тях. Чакам гражданите да се възползват от кредитите активно", каза Караниколов.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети