Прокуратурата подхвана замърсяването с фекални води във Варненското езеро

DenNews.bg
15.05.2020
размер на текста:

Замърсяването се вижда на сателитни снимки

Окръжната прокуратура във Варна проверява сигнал за замърсяване на Варненското езеро заради прекъснат напорен тръбопровод.
Ще се разследва дали има данни за неизпълнение на служебни задължения от длъжностни лица във връзка с контрола на изпълнението и експлоатацията на подводното съоръжение.
Възложена е проверка на РИОСВ - Варна. Изискана е информация и заверени преписи от документи от кмета на Варна и управителя на ВиК - Варна по случая с екологичното замърсяване с отпадни води на езерото и част от залива.
Съоръжението е било изградено по програма ИПСА за близо 6, 2 млн. евро с бенефициент община Варна и оператор - "ВиК" - Варна. Изпълнител е фирма "SFELINOS S.A. - Струма имоти" ООД, а институцията, отговорна за реализацията на проекта, е Министерството на околната среда и водите. Проектът е с разрешение за ползване от 6 декември 2011 г.
Проверките трябва да установят каква е причината за скъсването на напорния тръбопровод, който отвежда отпадните води на двата варненски квартала "Аспарухово" и "Галата" към канално-помпената станция "Запад".
Припомняме, за проблема се знае от месеци. За изтичането на отпадните води институциите са сигнализирани още през септември. През април главният експерт в РИОСВ-Варна заяви, че са предприети всички законови действия за отстраняването на проблема. Тя посочи, че е наложена санкция от 44 000 лв. на месец на ВиК-Варна. От своя страна от водното дружество обясниха, че обжалват решението, тъй като замърсяването не е свързано с ВиК.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети