Щатски сенатор използвал секретна информация за COVID-19 за борсови сделки

DenNews.bg
14.05.2020
размер на текста:

 Служители на Федералното бюро за разследване (ФБР) са иззели тази нощ мобилния телефон на сенатора от Северна Каролина Ричард Бър, съобщи „Los Angeles Times“. Операцията е във връзка с разследване за използване на поверителна информация за коронавируса при борсови операции. Според изданието, следователите са успели по-рано да извлекат информация от облачно хранилище на акаунта на сенатора в „Apple“. На базата на тези сведения те са получили заповед за конфискуване на телефона.

 

Говорителят на сенатора засега не коментира ситуацията, а от ФБР и Министерството на правосъдието не потвърждават изнесеното от вестника. Ричард Бър е председател на специалната комисия по разузнаване в Сената и в началото на годината участваше в закрити брифинги, по време на които са коментирани прогнозите относно разпространението на коронавируса и влиянието му върху икономиката, включително и върху борсите. По информация на телевизия CNN през февруари, преди срива Бър е продал акции на обща стойност 1,7 милиона долара. Самият той твърди, че решенията му са основани на общодостъпна информация.

В края на март Министерството на правосъдието и Комисията по ценни книжа и борси на САЩ започнаха разследване на сделките на Бър и няколко други сенатори, имали достъп до поверителна информация във връзка с коронавируса. Според действащото в САЩ законодателство, членовете на Конгреса нямат право да използват тези сведения за финансови облаги.

Припомняме, че намесено в казуса беше и името на Републиканският сенатор Кели Льофлер, чийто съпруг е председател и главен изпълнителен директор на Нюйоркската фондова борса.

Тя започва да разпродава акции за повече от милион долара още в същия ден на заседанието. През следващите три седмици, до 14 февруари, тя реализира 27 продажби на стойност между 1,275,000 и 3 100 000 долара, преди претърпи истински срив. Освен това тя е закупила акции от две компании, които са специализирани в създаването на домашен офис за фирмите (какъвто се използва при карантина бел.ред.). Имената на фирмите са Citrix и Oracle. Говорителят на сенатора заяви, че не става въпрос за лично решение и инвестиционните решения се вземат от множество съветници без знанието или участието на съпруга й.“

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети