Англичаните от днес могат да спортуват и да се разхождат свободно

DenNews.bg
13.05.2020
размер на текста:

Карантинните мерки, въведени във Великобритания срещу разпространението на коронавируса, започват да се смекчават.
От днес на гражданите е разрешено да излизат неограничен брой пъти за спорт или слънчеви бани на открито, пътувания с автомобил до отдалечени места за отдих като обществени паркове и плажове. Хората, които живеят заедно, вече ще могат да прекарват време на открито със свои познати, приятели или роднини, които живеят на друг адрес. Разрешават се обаче среща само между двама души, при това на 2 метра разстояние един от друг.
Отново могат да бъдат практикувани футбол, тенис и голф. Контактните спортове остават разрешени само за лица, които живеят заедно.
От днес ще заработят строителните фирми и различни сектори на промишлеността, които не могат да функционират в дистанционен режим.
Властите призовават възможно най-малко да се ползва общественият транспорт, като се предпочита придвижване пеша, с велосипед или личен транспорт.
Мерките се смекчават само в Англия, но засега не и в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Същевременно глобата за неспазване на карантина се увеличава от 60 до 100 лири при първо нарушение, а при повторен случай може да достигне 3200 лири.
Планира се всички пристигащи в страната да бъдат поставяни под карантина за две седмици.
Препоръчва се хората да носят маски на места, където има струпване на хора, най-вече в магазините и обществения транспорт. В препоръките се подчертава, че гражданите не бива използват хирургически маски или строителни респиратори, за да има достатъчно предпазни средства за медицинските работници, работещите в промишлеността и строителството, т.е. гражданите трябва да ползват шалове или домашно шити маски.
Мерките се разхлабват много внимателно, след като страната се затвърди като най-засегнатата държава в Европа.
Починалите от коронавирус във Великобритания са над 40 000, показват официални данни, според които почти 10 000 души са починали в домове за възрастни хора от новия вирус, пише "Гардиън".
Службата за национална статистика съобщи, че 35 044 починали от коронавирус са регистрирани в Англия и Уелс до 9 май. Официалната статистика показва, че в Обединеното кралство общо са починали 40 011 души от коронавирус, след като се прибавят последните данни от Шотландия и Северна Ирландия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети