Една от най-възрастните пациентки с коронавирус в Европа- жена на 92 години, бе излекувана в Общинската болница в Дупница

DenNews.bg
12.05.2020
размер на текста:

Една от най-възрастните пациентки в Европа, заразена с коронавирус, успя да пребори коварното заболяване с помощта на медиците в Общинската болница в Дупница. 92-годишната баба Радка от село Овчарци днес даде втора отрицателна проба след продължилото 17-дневно лечение в отделението по Пневмология и фтизиатрия под наблюдението на инфекциониста д-р Евтимова и специалистите по вътрешни болести д-р Елена Гюзелева и д-р Крум Бонев. Баба Радка е от семейството, което даде положителни проби за коронавирус, след като един от членовете на фамилията- работник в ТЕЦ "Бобов дол" внесе заразата в дома им.  92-годишната жена първоначално е била лекувана с антибиотику дома, но след като развива пневмония, е настанена за лечение в болницата с усложнения. Лечението й е продължило 17 дни, като първите са били критични, тъй като коронавирусната инфекция е дала и доста нежелани странични ефекти, като се е наложило бъде включена на кислороден апарат в продължение на седмица. Въпреки това, 92-годишната жена успя да се пребори с коварното заболяване, обгрижвана от медиците в общинската болница в Дупница и вече си е у дома.

92-годишната пациентка не е единственият възрастен пациент с короновирус, излекуван в общинската болница в Дупница. Преди нея бе приета 87-годишна жена от село Големо село, чийто син бе първият работник от ТЕЦ "Бобов дол", дал положителна проба за коронавирус. Наложи се и двамата да бъдат настанени и деляха съседни стаи в отделението в общинската болница в Дупница.  Скоро след това там бе приета и 80-годишна жена от село Сапарево, също заразена от свой близък, работещ в ТЕЦ "Бобов дол". Тя също премина успешен курс на лечение и вече си е у дома.

От началото на обвената световна пандемия, през общинската болница в Дупница, която единствена в региона обслужва пациенти със съмнение и положителни проби за коронавирус, са преминали 50 пациенти със съмнение за коронавирус, върху които се полагат грижи в специално обособеното и наскоро ремонтирано отделение по пневмология и фтизиатрия в сградата на Трансортна болница. До днешна дата от тях положителни проби са дали 9 пациенти. 

Първият пациент с положителна проба за коронавирус постъпи в Общинската болница в Дупница на 24 март и бе мъж на 43 години от село Стоб. При него болестта даде големи усложнения и състоянието му бе критично в първите дни на лечението. Той дишаше с помощта на кислороден апарат в продължение на дни, а състоянието му ту се подобряваше, ту се влошаваше. Въпреки критичните за него и медиците дни, благодарение на адекватното лечение състоянието му започна бавно да се подобрява и след 20 дни той вече даде първата отрицателна проба. 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети