Щабът обмисля падане на задължението за носене на маски на открито след 13 май

DenNews.bg
01.05.2020
размер на текста:

Обмисля се след 13 май да отпадне задължението за носене на предпазни маски на откритите обществени места. На закрито обаче Националният оперативен щаб препоръчва то да остане задължително и след изтичането на извънредното положение, докогато е в сила и заповедта на здравния министър Кирил Ананиев.
"Сега маските на открито сериозно обмисляме да се махнат", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев на брифинга на щаба днес. "Задължително в градски транспорт, при купуване на хляб и хранителни продукти, при ходене до аптеката", изброи той.
"Чакахме да се стопли времето, слънцето да трепе вирусът навън", обобщи Кантарджиев и посочи, че и се увеличават изследванията на вируса, а самата епидемия придобива ендемичен характер - в отделни огнища. Това променя и стратегията на щаба по отношения на тестванията и действията срещу заразата.
"Виждате, че има устойчивост на обявяваните нови случаи, въпреки че много активно търсим", обобщи ситуацията председателят на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски.

Обмислят си и варианти за смекчаване на забраните по отношение на спортните събития. Ако се пристъпи към такова, първо ще бъдат разрешени спортовете на открито, ходенето в планините, индивидуалните спортове. Едва след това ще се пристъпи към разрешаване на събирания в затворени помещения, но те ще са при определени условия.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети