Австрия се връща към нормален ритъм, Япония удължава мерките

DenNews.bg
01.05.2020
размер на текста:

От днес Австрия разхлабва ограниченията, след като рестриктивният режим за борба с коронавируса изтече вчера.
От началото на май отпадат забраните за излизане навън. Разрешават се и семейните срещи и тържества, като на тях могат да присъстват до 10 души. Остава условието при общуване да се спазва дистанция от поне един метър.
От 15 май пък ще отворят и заведенията. Изискването е масите да са на по-голяма дистанция и на тях да има най-много по четирима клиенти. Сервитьорите трябва да носят маски.
В края на месеца ще заработят отново и хотелите. От 29 май отварят и туристическите забележителности и басейните.


Междувременно се очаква правителството в Япония да удължи извънредното положение заради коронавируса, предаде "Ройтерс".
Агенцията се позовава на местни медии. Рестриктивните мерки трябва да изтекат на 6 май.
Те съвпадат с популярния празник Златната седмица. Той включва няколко последователни национални празника, а именно Денят на император Шова на 29 април, Денят на конституцията на 3 май, Денят на зеленината на 4 май и Денят на детето на 5 май. Златната седмица е известна с големите задръствания и претъпкани влакове и летища.
По тази причина властите призоваха японците да продължат с мерките за социална дистанция и строга карантина.

Ройтерс прогнозира, че правителството ще удължи строгите мерки с поне месец.
Междувременно президентът на МВФ Кристалина Георгиева похвали плановете на японския премиер Шиндзо Абе да изразходва приблизително 20% от брутния си вътрешен продукт, за да стимулира икономиката на страната на фона на пандемията от коронавирус.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети