53 са новите случаи на коронавирус у нас, направено е второ преливане на плазма във ВМА

DenNews.bg
01.05.2020
размер на текста:

53 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа, от тях 15 са в болница. Общо за денонощието за изследвани 1302 души, което означава, че до момента у нас са направени 46 510 теста. Това стана ясно на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Активните случаи са 1199 от общо 1506 потвърдени.
317 са хоспитализираните пациенти с потвърден COVID-19, от тях 40 са в интензивни отделения и клиники.
Има шест нови случая на заразени с коронавирус медицински работници. 164 е техния брой за момента.
Излекуваните са 276, т.е. има 10 нови излекувани.
Починалите вече са 66. В областната болница във Видин е починал 73-годишен мъж. Пациентът е страдал от мозъчно-съдова болест и хронична бъбречна недостатъчност. Прекарал е и инсулт. Той е от дома за стари хора в Гара Орешец.
„Очевидно е, че Видин е на първо място, сред местата с по-голяма циркулация на вируса. Но няма да предприемем мерки от рода на Банско“, обяви д-р Ангел Кунчев.
Освен в дома за стари хора във видинското село Гара Орешец има ново огнище на коронавирус - в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с умствени увреждания във Видин. Това е второто огнище в тази област в такъв тип социално заведение.
Вчера от болницата във Враца е избягал възрастен пациент с COVID-19. Той излязъл от лечебното заведение, за да се разходи навън. Това се случва само ден след като заедно с още шест заразени лица от дома за стари хора бяха транспортирани за лечение във Враца. Хванали го на бензиностанция, избягал докато лекарите приготвяли поредните вливания. Във външна среда е прекарал около половин час, за който е преминал около 300 метра. Времето му за контакт с друг е било много малко, възможността да зарази някого - също.


Вчера е направено второ преливане на плазма на пациент в по-тежко състояние от предишиния във ВМА. Той е бил в интензивно отделение. Днес и двамата са афибрилни, без температура. Първото такова лечение беше приложено на 29 април на тежкоболен във ВМА, обяви проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети