Полицията ще следи не само за основателна причина за пътуване, но и за алкохол, наркотици и скорост

DenNews.bg
01.05.2020
размер на текста:

Въпреки трите почивни дни (1, 2 и 3 май) все още не е отпаднала забраната да се пътува извън областните градове и ограниченията, наложени със заповед на министъра на здравеопазването, все още са валидни. Контролните органи дори ще наблюдават още по-стриктно не само дали се минава през КПП-тата в страната с основателна причина, но и дали шофьорите са употребили алкохол, наркотици и дали спазват правилата за движение.

 

Опашки от автомобили вече започнаха да се образуват на изходите на София. За изминалото денонощие от столицата са излезли около 40 хил. автомобила, съобщи на брифинг комисар Веселин Младенов от "Охранителна полиция". Униформените на контролните пунктове са върнали около 3-4 хиляди автомобила с около 7-8 хил. граждани.

 

През КПП-тата в столицата няма ограничение за часовия интервал на влизане и излизане, както беше по великденските празници. Все още са в сила обаче ограниченията за целта на пътуването, припомниха вчера от пътна полиция.
В София и останалите областни градове са изградени над 200 контролно-пропускателни пункта.
Може да се пътува заради прибиране по постоянен или настоящ адрес, заради служебни ангажименти, по здравословни причини, грижа за близък, снабдяване на роднини със стоки и лекарства. Ходене до вила или селска къща не е достатъчно основание за пътуване. На всеки контролно-пропускателния пункт задължително се представя предварително попълнена декларация.
За всяко КПП, през което ще се мине, е нужна отделна декларация, в която се посочва причина за пътуването, като тя трябва да е основателна. Попълнените декларации се събират от служителите на контролно-пропускателните пунктове (КПП) в областните градове с цел контрол на изпълнението на мярката и възможност за проверка на попълнените в нея данни, уточняват от вътрешното ведомство.
От МВР твърдят, че за невярна информация в декларациите гражданите носят в някои случаи наказателна отговорност и ги грози затвор, а в други - административна, за което могат да получат от 100 до 300 лв. глоба.

От полицията вчера отчетоха, че са направени над 55 000 проверки на декларациите, които пътуващите са длъжни да предоставят и в които се посочват целите на пътуването. В малко над 3400 са установени несъответствия - хората са посочили, че отиват на работа, но нямат регистриран трудов договор с посочения работодател, а 466 от тях дори са регистрирани като безработни.
Според властите пунктове за контрол има и на всички гари и автогари в областните градове. През тях също се минава с попълнена декларация, в която е посочено какво налага пътуването.

Като основателна причина се приема, ако пътуващият отива към град или село, в което е адресно регистриран. В този смисъл, ако някой работи в София, но все още адресът му е във Варна, например, той може да напусне столицата и да отиде до там. Адресната регистрация се доказва с показването на документ за самоличност.
Пътуването с цел работа е разрешено, но ще се проверява стриктно заради многото случаи на подадени декларации, в които хора лъжат, че се водят на работа, а на практика или нямат договор с този работодател, или са регистрирани като безработни.
Третата хипотеза, която позволява движение са медицински причини - неотложно посещение при лекар, нужда от операция и т.н, като това се доказва с медицински документ.
Като основателни причина за пътуване се приема и грижа за възрастни роднини, както и снабдяването им с лекарства и хранителни продукти. Това обстоятелство, името и адреса на човека, се записват в декларацията. Информацията подлежи на проверка, а при неверни данни от МВР посочват, че ще има глоби.
Пътуване до селска вила или къща за почивните дни не е основателна причина за минаване през КПП, обясниха от полицията. На практика, живеещите в София могат да посетят вилата си, ако е близо до столицата и попада в периметъра, около който са изградени КПП-тата. Ако вилата се намира край Самоков обаче, това не е разрешено.


Освен за преминаването на пунктовете, пътна полиция ще следи и за рисково поведение на водачите, високи скорости, за неправилно изпреварване, маневри, отнемане на предимство и за правоспособност. Допълнително ще се проверяват шофьорите и ще бъде засилен контролът на скоростта. Започват и по-сериозни проверки на мотоциклетистите както за скорост, така и за правоспособност.

"До 13 май ще е засилен контролът на дву- и триколесните превозни средства при съвместна акция в цялата страна. Ще се проверява основно за правоспособност, състояние и видимост на табелата, както и дали водачите и пътниците носят защитни каски", добавиха още от Пътна полиция.

Ще се проверява и дали водачите са употребили алкохол или наркотични вещества, след като на КПП-тата са засечени случаи на шофиране под въздействието на алкохол и опиати.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети