Обявиха резултатите от бързите тестове на 1016 полицаи, при 9 са открити антитела

DenNews.bg
09.04.2020
размер на текста:

30 нови случая на болни от коронавирус има за последното денонощие в България, като от тях 13 са приети в болница (233 са общо в болница, 146 са в София, 27 са в интензивни отделения). Изследвани са 498 проби по методология PCR, а общият брой болни от COVID-19 е 611. 341 от тях са мъже, най-младият пациент е на 1 година, най-възрастният е на 90 години. Това каза ръководителят на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.
Излекувани са 48 души, като има още един заразен лекар, но изглежда тя не е заразена от пациент.

Завършено е и проучването с бързи тестове за COVID-19, в което са тествани 1016 полицаи. Според националния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев 1007 са здрави, а само двама души имат антитела, които се появяват на 7-9 ден от инфекция, а 7 души са имали среща с вируса по-рано без клинични симптоми и вече имат друг тип антитела. Само 1 човек има симптоми, наподобяващи COVID-19, но тестът при него е отрицателен. Има и 210 души с поне по един симптом на заболяване, но тестовете при тях са отрицателни. Все още активна циркулация на вируса няма, епидемията е под контрол, не може да разчитаме на масов имунитет, който да ни пази, обобщи Кунчев, според който ако продължаваме с мерките, епидемията ще остане под контрол. А генерал Мутафчийски предупреди, че наличието на антитела при седемте души все още не значи дали човек не би се заразил отново. Масово тестване сега е безсмислено, повтори той, но добави, че имало голямо тестване в ромска махала, завършено на 50% и без положителни резултати. "Популацията в България все още е девствена в срещането с вируса и изграждането на имунитет", подчерта началникът на Националния кризисен щаб и отново повтори, че като цяло тактиката в световен мащаб е да се търси ефективно лечение, не да се изгражда колективен имунитет. Мутафчийски счита и, че законодателството в България не е достатъчно строго по отношение на хора, предлагащи и продаващи фалшиви лекарства за лечение на коронавирус.

От днес започва тестването на жители на Банско. Градчето беше под карантина в продължение на две седмици във втората половина на март. Сега хиляда души - полицаите, спешните медици, учители от града и др., ще бъдат тествани с бързите тестове за антитела. Целта е да се установи колко хора вече са преболедували.

Тестовете все още не са пристигнали в града. Взимането на проби ще започне най-рано по обяд, съобщиха от местната здравна инспекция пред Би Ти Ви.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети