Норвегия и Словения смекчават мерките срещу COVID-19

DenNews.bg
08.04.2020
размер на текста:

Норвегия, една от първите европейски страни, които ще ограничи мерките срещу разпространение на коронавируса, ще облекчи ограниченията „малко по малко“, съобщи днес премиерът на страната, предаде Ройтерс.
Карантината в скандинавската страна доведе до мащабна загуба на работни места. „Заедно поехме контрол над вирус и затова ще отворим малко по малко обществото“, заяви премиерът Ерна Солберг на пресконференция.
Вчера здравният министър обяви, че епидемията е „под контрол“ в Норвегия. Настоящите ограничения, в сила до 14 април, включват затваряне на детски градини и училища, забрана за влизане на чужденци и за посещения на вили. Детските градини ще отворят врати между 20 и 27 април, началните училища – от 27 април, а норвежците ще могат да отидат до вилите си от 20 април. В същото време работата от вкъщи трябва да продължи и норвежците трябва да продължат да използват мерките срещу заразяване „дълго време“, каза Солберг. Големите спортни и културни събития ще бъдат забранени до 15 юни. Около 5836 души са дали положителна проба за коронавируса. Вчера те бяха 5755. Починалите от заболяването досега са 69.

Словенският премиер Янез Янша обяви, че от следващия вторник в страната ще започне постепенно премахване на ограниченията за предотвратяване на разпространението на коронавируса. Правителството на страната подготвя план за постепенното активиране на някои производства, услуги и транспортни дейности, предава агенция МИА, цитирана от БГНЕС. "Обмисляме възможността да отворим онези компании, които могат да осигурят работни места, следвайки препоръките за ограничаване на струпването на хората, както и за дезинфекция на ръцете и носене на защитни маски", каза Янша, като допълни, че има план за намаляване на ограниченията за движение на хора. Опозиционните партии вече официално поискаха от правителството страната да се върне към нормалното си състояние и да премахне ограниченията за предотвратяване на неконтролируемото разпространение на коронавирусната инфекция.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети